Ljekovita Svojstva Mandarine

Mandarine se odlikuju sočnom, slatkom  i lako ljuštenom kožom nazvanom perikarp. Ovi plodovi pripadaju porodici citrusa i uzgajaju se i prodaju širom svjeta. Sadrže mnogo hranljivih sastojaka, vitamina, minerala, antioksidanata i drugih sastojaka za zdravlje. Mandarine su malo manje od narandži i imaju blago ravan oblik za razliku od pomorandži. Postoje mnoge zdravstvene prednosti mandarina i jedna od njih je da sadrže samo 53 kalorija u 100 grama svježeg voća.

Mandarine su bogate antioksidantima kao što su vitamin A, karoteni, luteini, ksantini, naringin, naringenin, hesperetin itd. Mandarine sadrže veću količinu od njih nego pomorandže. Oni takođe imaju velike količine vitamina C i još jedan snažan antioksidant čija svojstva pomažu u zaštiti organizma od infekcija i slobodnih radikala koji uzrokuju artritis, rak, neurodegenerativne bolesti i drugo i pomažu joj da apsorbuje željezo.

Mandarine sadrže i dvije vrste vlakana: nerastvorljive i rastvorljive i obje vrste igraju važnu ulogu u metabolizmu, gastrointestinalnom traktu itd. Postoji mnogo vitamina u mandarinima kao što su vitamini B kompleksa, vitamin C, vitamin E, vitamin K, vitamin A. Mandarina sadrži i mnoge minerale: bakar, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, mangan koji su važni za mnoge procese i za prevenciju bolesti. ORAC za mandarine je 1620 umol TE na 100 grama.

Mandarine su zimski plodovi, ali se mogu naći u supermarketima tokom cjele godine. Prilikom kupovine odaberite one koje su jarko narančaste boje bez modrica. Plod mora biti prilično čvrst na dodir. Izbegavajte one koje su omekšane ili sa promenjenom bojom ili one sa tamnim mrljama na njima. Mandarine mogu trajati na sobnoj temperaturi do nekoliko dana. U frižideru mogu trajati i duže.

Međutim, mandarine treba koristiti što je prije moguće kako bi se na najbolji način iskoristila njihova svježina i okus. Ponekad se agrumi mogu voskirati i polirati kako bi se izbjegli tragovi oštećenja, pa budite oprezni pri njihovom branju u supermarketu. Bolja alternativa bi bio vaš lokalni prodavac organskih proizvoda. Dobro ih operite prije upotrebe, iako ne jedete kožu. Kada se ljušti, ostaci prašine, voska i prljavštine mogu se lako prenijeti na plod.

Hranjiva vrijednost za 100 grama mandarina je sljedeća:

53 kcal

Dijetalna vlakna: 1,8 grama

Protein: 0.81 grama

Ugljeni hidrati: 13,34 grama

Ukupna masnoća: 0,31 grama

Kolesterol: 0 mg

Predlozi za posluživanje:

Svježe

Kao sok

U šejkovima, sokovima

U voćnim salatama ili kao dodatak nekim jelima

Kandirana Mandarina

U umacima, džemovima, želeima, marmeladama

U sladoledima, pite, kolačima, kolačima, keksima, keksima itd.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)