Bebama do šest mjeseci ne treba davati čaj ili vodu

Svaka majka se pita kada svome djetetu treba dati vodu ili čaj, ali pedijatri savjetuju da bebama do šest mjeseci starosti samo je potrebno i dovoljno majčino mlijeko, jer bebin probavni sistem još nije spreman primiti nikakvu dohranu a čaj ili voda je upravo dohrana.

Stručnjaci tvrde da je pogrešan savjet davanja bebama vodu ili čaj prije nepunih šest mjeseci jer može donijeti probleme velike i bebi i mami. Čaj ili voda će napuniti samo bebin želudac pa će beba biti manje zainteresovana ua dojenje, neće dobivati dovoljno hranjivih tvari i zbog toga može slabije da dobija na težini. A kod majki postoji mogućnost da će se dojke prepuniti jer beba koja pije čaj ili vodu provede manje vremena na dojci.

Remeti se uspostava proizvodnje mlijeka,proizvodnja mlijeka je ovisna o tome koliko često, koliko dugo i koliko efikasno beba siše. Beba koja između podoja dobija čaj ili vodu imat će veće razmake između podoja, posisat će manje mlijeka i moguća je čak manja efikasnost sisanja. Sve to će da utiče na smanjene majčinog mlijeka, jer beba što više je na dojci više će proizvest mlijeka.

Također stručnjaci tvrde ako bebama dajete čajeve ili vodu u prvim danima nakon poroda povećava se nivo bilirubina u krvi. Ona se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak, tako da bebama pomaže da mekonij izbace brže.

Čaj kao i adaptirano mlijeko može da izazove preosjetljivost ili alergiju kod bebe. Ako se daje na flašicu takođe može doći do konfuzije bradavica. Zato pedijatri preporučuju isključivo dojenje   da beba ništa ne prima osim majčinog mlijeka ni voda, ni čaj niti adaptirano mlijeko, jedan je preduvjet uspješnog dojenja.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)