Kako se razvija ljubav između mame i bebe

Stručnjaci koji se bave razvojom djece, otkrili su koji fiziološki i hemijski faktori doprinose razvijanju veze između majke i bebe. Istraživanja objašnjavaju zašto su bebe tako zavisne od majčine ljubavi, svi se pitamo šta to uzrokuje da se na prvi pogled zaljubimo u svoje dijete, i zašto ta ljubav nikad ne prestaje bez obzira koliko nas nekada djeca  iznerviraju.

Ljubav se rađa odmah još dok je beba u stomaku. Kako se približava termin porođaja, majčin mozak proizvodi sve više i više oksitocina- hormon koji podstiče razvoj majčinskog instikta. Oksitocin je poznat kao hormon ljubavi. Takođe beba uspostavlja vezu sa vama još dok je u stomaku. Bebino srce kuca brže kad čuje majčin glas. Na majčin glas i srce beba se navikava još u maternici.

Kada bebica dođe na svijet, majka će biti preplavljena oksitocinom, na porođaju oksitocin daje ulogu da zaboravite brže na bol i porođajne muke. Oksitocin nije jedini hormon ljubavi, dopamin je glavni sastojak osječaja zadovoljstva, i tako daje ulogu u povezivanju majke sa djetetom. Kada grlite, ljubite ili hranite vaše dijete onda se luči ovaj hormon.

Vremenom ljubav sve više i više raste između vas. Beba na početku još uvijek ne može da raspozna vaš lik, ali je u stanju da vas osjeća i raspozna. Beba kada napuni osam mjeseci tek tada se uspostavlja snažna emotivna veza između nje i ljudi koji su joj važni. Mama kada izađe iz prostorije, beba će se pitati gdje ste i obradovaće se kada vas ponovo vidi. To nije ljubav kako je mi definišemo već je najjača emocija koja je bebi poznata.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)