Zova čaj za zimske dane

Čaj od zove protiv kašlja i prehlade provjeren je prirodni ljek koji preporučuje naša tradicionalna medicina. Taj blagotvorni napitak pomaže kod bolesti bubrega, jetre, kardiovaskularnih smetnji, ali i upaljenih krajnika. Ublažava bolove i neprijatne tegobe uzrokovane išijasom i reumom. Zova (bazga) pospešuje jače izlučivanje mokraće i znoja, te olakšava iskašljavanje šlajma.

Često se primjenjuje kod učestalih respiratornih infekcija, jer značajno ubrzava proces izlječenja. Biljka koja nas u mislima vraća na selo, i te kako je cjenjena danas. Sve češće vrjedne domaćice prave aromatični sirup od njenog cvjeta, te na taj način usrećuju svoje ukućane.

Osim ukusnog soka sa bazgom mogu se pripremati i mnogi drugi ljekoviti pripravci. Jedan od njih je i čuveni recept za čaj od zove.  Zova čaj je izuzetno dobar za pročišćavanje krvi, reguliše stolicu, poboljšava apetit, lječi išijas, ublažava gripu i prehladu,pomaže kod reume.Za blagotvorni čaj od zove, kao i sok i sirup upotrebljavaju se svi djelovi biljke. Cvjetovi, lišće, bobice, kora i korjen su potpuno iskoristljivi u ljekovite svrhe.Ukusni zovini napici pravi su melemi za upaljeno grlo, pomažu lakše iskašljavanje i ubrzavaju proces ozdravljenja.

Čaj od zove napravite tako što se natapaju cvjetovi vrućom vodom i ostavi se desetak minuta da odstoji.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)