LJEKOVITA SVOJSTVA ANANASA…

Ananas je neizostavna namirnica tokom ljeta, ali i tokom drugih godišnjih doba. Odličan je u kolačima, voćnim salatama i sokovima. Ova tropska voćka osim što je omiljena mnogima, spada u red supernamirnica. Zašto? Bogata je mnogim enzimima i vitaminima koji pomažu održavanju zdravlja vašeg tijela te liječenju povreda.

Ananas je izuzetno bogat prirodnim šećerima. Jedna zdjelica ovog voća ima otprilike 16 g šećera, što je odlično za one koji žele biti aktivni, jer, poznato je da je šećer najveći izvor energije. Na taj način sportistima i onima koji se bave određenom fizičkom aktivnošću pružaju dovoljnu količinu energije za trening. Osim toga, ananas je odličan i za konzumiranje nakon treninga kako biste se brže oporavili i pripremili za daljnje aktivnosti.

Iako je bogat izvor šećera, niskokaloričan je. Jedna zdjelica ananasa ima svega 76 kalorije.

Štaviše, ananas sadrži enzim bromelin, koji djeluje protivupalno, a može biti posebno koristan ukoliko trenirate povrijeđeni.

Ima široku primjenu u liječenju bolesti srca, urinarnog trakta, atroze, reumatoidnog artritisa i sinusa.

Bakar, kojim je ovo voće bogato, pomaže tijelu u proizvodnji hemoglobina i podstiče brže zarastanje rana, te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Preporučuje se i kao lijek prilikom otežane probave proteina i nedovoljnog lučenja enzima želučanog soka.

Odličan je i za sve sportske povrede, kao što su uganuća, ogrebotine, distorzije…

Ukoliko tragate za vitaminom C, ananas ima i to. Čak jedna šnita ananasa sadrži 30% dovoljne dnevne količine vitamina C. Ovaj vitamin koristan je za jačanje imuniteta sportista koji se oporavljaju od velikih utakmica ili napornih treninga.

Ova voćka sadrži i mangan, mineral koji održava zdravlje kostiju te pomaže pri razvoju jakih kostiju i tetiva. Preporučuje se dnevni unos od 2,2 miligrama mangana za muškarce i 1,9 miligrama za žene, a jedna zdjelica ananasa sadrži čak 1,55 miligrama mangana

Stručnjaci čak smatraju da ova voćka ima uticaj i u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga.

Ako ste postili, neka prva namirnica koju ćete pojesti prije normalne ishrane bude ananas.

Sok od ananasa pomaže i ako imate upaljeno grlo. Nekoliko puta dnevno isperite grlo ovim sokom i poboljšanje će biti primjetno već nakon nekoliko puta.

Kako da izaberete dobar ananas?

Kada kupujete ananas gledajte da bude čvrst, sa zelenim uspravnim listovima. Kucnite prstima po njemu. Sočan ananas stvaraće zvuk kao da je pun vode.

Najukusniji je kada je poslužuje na sobnoj temperaturi. Iako će vas više osvježiti ukoliko ga servirate odmah po vađenju iz frižidera, na hladnijoj temperaturi gubi okus. Ukoliko ga ipak čuvate u frižideru, držite ga na najvišoj polici jer je tu temperatura najviša.

Osim u ishrani, ananas se koristi i kao dodatak u kozmetici. Pročišćava kožu i pomaže u uklanjanju celulita. Zar ovo nije sasvim dovoljno razloga da odete do najbliže prodavnice i kupite ovu zdravu, osvježavajuću voćku?

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)