NE ZABORAVITE NA OSNOVNE RITUALNE ZIMSKE NEGE SUVIH USANA

Prvo i osnovno pravilo nege usana je svakodnevna nega balzamima, škodi im hladan vetar te promene temperature vazduha – napolju i u unutarašnjim prostorijama. Umereno grejani prostori ugodni su, ali našu kožu, posebno onu na usnama, mogu izuzetno i dubinski isušiti.

Neretko sebi i odmažemo, na primer oblizivanjem usana koje radimo instinktivno, naročito kad su usne ispucale. Naime, enzimi u slini služe za probavu hrane i mogu iritirati same usne.

U toj fazi treba ih negovati balzamima midicinskih formula, bez parfema i mirisa, koji mogu dodatno pogoršati čitavu situaciju.

Izbegavajte balzame koji sadrže kamfor, eukaliptus i mentol tokom hladne sezone. Ti sastojci zapravo mogu uzrokovati suvoću, pa će ti balzami omekšati usne samo kratko vreme pre nego što počnu pucati ili se ubrzano sušiti.

Vrlo je važno što pre zbrinuti suve i ispucale usne, čim osetite lagano zatezanje. Ako usne ne tretirate na vreme, kasnije može doći do upale, pa ih je teže lečiti.

Pošto se konstantno rastežu dok pričamo, usne su zapravo osetljivije od ostalih delova lica i tela te uopšteno moraju uvek biti hidratizirane, kako bi ostale zdrave.

Idealno ih je pojačano tretirati kad ste kod kuće, uveče ili pre spavanja, kako bi kreme dubinski radile i noću. Birajte kreme koje imaju regenerativna svojstva, to će pomoći koži da se dobro obnovi.

Glicerin je jedan od top sastojaka koji neguju kožu usana, nalazimo ga u brojnim kremama, deluje masno, ali zaista pomaže. I ulja su dobra, često se nalaze u kremama i balzamima za negu usana, čine ih mekšima.

Ako ste često napolju, čak i zimi, ne zaboravite da UV zračenje ide kroz oblake, stoga ako su usne jako osjetljive, dobro je nanositi balzam s UV faktorom.

Isušiti usne mogu i ruževi matiranih tekstura, bez sjaja. Iako su lepi, naročito zimi u tamnim tonovima vina, ne treba ih često nositi, naročito ako su usne suve. Za make-up usne pripremite dodatnim slojem balzama, koji ide pre svega te pričekajte malo da se upije. Time će usne biti spremne za dan.

I ne zaboravite piti dosta vode, jer na koži se vidi je li organizam dehidriran.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)