Googlova datoteka o vama je 10 puta veća od Facebokove, evo kako je pregledati

Uz svu pažnju, koja se u posljednjih nekoliko sedmica posvećuje Facebooku zbog povreda vezani za djeljenje privatni podataka i kršenja privatmosti, olako je iz sve priče izostavljen Google. Trenutno postoje četri velike korporacije koje prikupljaju sve naše podatke.

Google,Apple,Amazon i Microsoft su največi igraći u industriji i prikupljaj sve naše podatke. Nova izvješća pokazuju da Google prikuplja deset puta više od Facebooka.

Vođeni znatiželjom da pogledamo koliko Google ima podataka, web progamer Dylan Curran je preuzeo svoju Google datoteku sa podatcima, koja se može pronači i preuzeti na Google Moj Račun – Moja Aktivnost. Izvješče je slično onome koje Facebook dostavlja korisnicima na zahtjev. Nije poznata jesuli sva izvješća obuhvatna ili ne, Curry navodi da je njegova datoteka 5.5 gb, što je deset puta više od onog što mu je Facebook dostavio.

Količina i vrsta podataka u njegovoj datoteci sugerira da Google ne samo prati naš svaki online pokret, nego i gotovo sve naše fizičke lokacije. To naravno nije ništa novo. Već je neko vrijeme poznato da Google prati svaki vaš korak i kreira kartu fizičke aktivnosti pomoću aplikacije “Povjest Lokacije”. Aplikaciju možete deaktivirati tako da odete na vremensku traku i prilagodite postavke, ali neki misle da aplikacija i dalje radi svoj poso i ako ste je ugasili.

Kao i Facebook, Google prikuplja vaše podatke za prodaju raznim korporacija i tvrtkama pa čak i političkim organizacijama. Informacije koje se prodaju ovih dana uključuju ali nisu limitirane, vaše ime i prezime, adresa e-pošte, telefonski broj, broj kreditne kartice, i vaš jedinstveni naćin kako upotrebaljavate googleove usluge.

Za sad na meti kritika javnosti nalazi se Facebook neke od država su simbolično kaznile Facebook prošle godine, vidjet ćemo kuda to sve vodi. Mnogi smatraju da Google, Apple, Amazon i Microsoft su sljedeči na listi podignuti optužnica.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)