Konzumiranje tamne čokolade može proizvesti isti osjećaj kao kanabis

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne zdravstvene prednosti, ali naučnici Univerziteta u Londonu došli su do još jednog otkrića.

Naime, Men’s Journal prenosi da, prema rečima naučnika, tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osjećaj kao i upotreba kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

U sklopu studije sprovedene na 13.634 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 odsto manju vjerovatnoću da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan ukus, navode s londonskog univerziteta.

Kompleksne kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Autorka studije dr Sara Džekson piše da studija “pruža neke dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može umanjiti simptome depresije”.

Naime, nastavlja dr Džekson , “potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila uzročno-posljedična veza”.
“Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i neki drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu”, dodaje.

Ipak, morate znati da s čokoladom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba preterivati jer to može da škodi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog i uravnoteženog obroka.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)