Eterična ulja za vaše zdravlje

U nastavku vam donosimo najpopularnija eterična ulja, približavamo način njihova djelovanja i opisujemo situacije u kojima se primjenjuju.

Protiv stresa borite se lavandom

Riječ je o eteričnom ulju s najširom primjenom, jednom od rijetkih ulja koje može nanositi direktno na kožu. Ulje lavande izrazito je balansirajućeg, antistresnog djelovanja. Primjenjuje se u liječenju prištića, opeklina i ekcema. Također zacjeljuje sitne rane i posjekotine. Olakšava glavobolje, sve vrste bolova, probleme vezane uz nesanicu. Snižava povišeni krvni tlak. Pri kupnji eteričnog ulja lavande možete birati između slijedećih vrsta:

  • prava lavanda – raste u francuskoj Provansi
  • širokolisna lavanda – raste uz more
  • španjolska lavanda
  • lavandini – križanac prave i širokolisne lavande, najnekvalitetnija vrsta lavande

Ruzmarin potiče cirkulaciju

Postoje 3 kemotipa (ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, daje ulja različita hemijskog sastava i, naravno, različita djelovanja) ruzmarina:

Ruzmarin 1, 8 cineol – potiče cirkulaciju, stimuliše cijeli organizam, sanira dišne infekcije, koristi se pri olakšavanju tegoba vezanih za česte upale mokraćnog mjehura.

Ruzmarin kamfor – olakšava bolove u mišićima, podiže krvni pritisak. Ne smije se koristiti kod trudnica i djece.

Ruzmarin kt. verbrnon – koristi se u kozmetici, za regeneraciju i njegu kože. Olakšava tegobe dišnih infekcija.

Infekcije pobijedite čajevcem

Eterično ulje čajevca izrazitog je antivirusnog, antiseptičnog, baktericidnog i fungicidnog djelovanja. Odličan je za tretiranje svih vrsta infekcija – gljivica, herpesa, cistitisa, kašlja, prištića… Snažan je imuno-stimulator. Kapnete li samo jednu kap ulja u obuću, spriječit ćete nastajanje gljivica i neugodan miris nogu.

Eukaliptus ublažava simptome prehlade i gripe

Ulje eukaliptusa odlično je za prevenciju i olakšavanje prehlade i gripe, osvježava, olakšava iskašljavanje, podržava gornji dio respiratornog sustava, produbljuje dah, olakšava disanje. Djelotvoran kod uboda insekata. Nanesete li kap ulja na potkošulju (u blizini prsne kosti), zaštittit ćete se od prehlade!

Menta liječi migrenu

Osim što regulira probavu, eterično ulje mente olakšava glavobolje, migrene i bolove u mišićima, bistri um, stimulira. U kombinaciji s limunom i eukaliptusom podržava koncentracijum, budnost, odlična za korištenje u uredima i automobilu.

Geranijom protiv celulita

Ulje geranija potiče otpuštanje viška tekućine iz organizma te ublažava stanja izazvana stresom. Odličano je za kožu i tretiranje celulita – spada u njegujuća ulja. Nakapate li kap u jušnu žlicu čvrstog jogurta i upotrijebite kao masku za lice, koža će vam biti glađa i mekša.

Limun je lijek za masnu kožu

Ulje limuna primjenjuje se u kozmetici, u proizvodnji sapuna kao i u farmaceutskoj industriji. Razbuđuje, jača koncentraciju, štiti organizam od infekcija. Olakšava tegobe psihičkog umora, odličan za masnu kožu i kosu, prhut, proširene vene, lošu probavu. Kao i sve citruse mogu ga koristiti i djeca.

 

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)