Rusija: Naj ledenija maraton na svijetu, temperatrura do -61

U Rusiji je održana naj-ledenija utraka na svijetu, koja je istinski vrhunski test za ljubitelje maratona. Za vrijeme utrke je bilo toliko hladno da ni jedan od 16 učesnika nije završio punu distancu utrke. Ova nemoguča misija (Trka) održana je na Sibiru u selu Oymyakon, mjesto je poznato kao najhladniji dio regije.

World’s coldest race Yakutia

Na samom početku utrke , termometri su zabilježili minu 52 C i nastavila je da pada, u trenutku kada je zadnji učesnik odustao od utrke temperatura je bila nevjerovatni – 61 C. U narednim godinama, organizatori žele da podstaknu dolazak učesnika i iz drugi djelova rusije pa i svijeta.

Još jedan interesantan detalj utrke jeste dob učesnika naime najmlađi trkač je imao 21 godinu dok najstariji Jegor Permjakov 71 što je za svaku pohvalu ovom tvrdoglavom penzioneru. Najmlađi trkač se povukao iz utrke nakon sat i osam minuta i pretrčani 6,2 milja, dok je najstariji pretrčo devet milja za dva i pol sata.

Organizatori utrke u izjavi za Sibirski times navede – Željeli smo da trčanje na minus 45 C i hladnije postane popularnije, i da pokažemo da se sportaši mogu prilagoditi esktremno niskim temperaturama.

Mogli smo da vidimo potpuno iznenašenje u očima turista koji su doputovali ovdje iz Austrije, Tajvana, Japana, i Indije da bi gledali najhladniju utrku na svijetu. Ovo je bio naš prvi pokušaj da organiziramo ovaj izuzetno hladni maraton. Sljedeče godine definitivno organizujemo još jednu trku, svi sportisti iz cjelog svijeta su dobrodošli.

World’s coldest race Yakutia

Gradonačelnik sela Emisa Ilya Pesterev pretćao je nešto više od 24 milje, ali nije uspio istrčati maratonsku dužinu od 26 milja, njegovo vrijeme bilo je 3 sata i 53 minute. Dok je Četverostruki svjetski i evropski šampion maratonac Valentina Dorguyeva istrčala 15,5 milja za 4 sata.

 

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)