Londonska Policija Testira novu tehnologiju prepoznavanja lica

Glasno govornik Londoske policije objavio je da su započeta prva testiranja na novom sistemu za prepoznavanje lica. Testiranje če se odvijati u četri oblasti Londona – Soho, Piccadilly Circus i leicester Square. Navedene ulice su jako prometne tokom radni sati, time samimi su i postale pogodan teren za isprobavanje ove tehnologije. Policija navodi da če testiranje vršiti policija u službenim uniformama sa istaknutim obavještenjem, pored toga posteri če biti postavljeni radi informisanja javnosti, o ovim aktivnostima.

Britanski aktivisti koji se bore za očuvanje privatnosti uložili su pritužbe i najavili protete. Aktivisti smatraju da je ovo početak policijskog velikog brata i prekomjeran nadzor stanovništva. Policija navodi da testiranje ove tehnologije je isključivo sa ciljem smanjena kriminaliteta u ovim područijima, a fokus je usmjeren na sprečavanje nasilnog ponašanja. Softver za prepoznavanja lica će isključivo tražiti osobe koje se več nalaze u policijskoj bazi podataka to jeste koje su osumnjičena za razna kaznena djela. Policija se izjasnila, da ne posjeduje niti pravi bazu podataka za obične građanine.

Organizacije za očuvanje privatnosti sumnjaju da se u bazi nalaze lica i koja nisu iz kriminalnog milje, več i obični gradžani. Dalje se sumnja da se u bazi podataka nalaze i lica svih poznati nevladini organizacija. Kao što je slučaj u Kini i pojedinim drugim zemljama gdje se koristi ovaj sistem.

 

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)