Božić stiga na Mars: Zapanjujuće slike Crvenog Planeta

Savršena slika za božićnu čestitku sa drugog planeta. Evropska Svemirska Agencija, izbacila je niz nevjerovatni fotografija, golemog kratera sa crvenog planeta.

Na fotografijama se vidi krater pod imenom Karolev, širok oko 50 milja (82 km) u sjevernoj niziji Marsa. Južno od velikog djela ispunjenog sa dinama, koji se nalazi u okolici sjeverne polarne kape poznate kao Olypia Udeae, nalazi se krater koji je popunjen ne snjegom već ledom.

Ovaj kupolasti depozit leda stvara glečer koji čini oko 528 kubični milja leda. Manje količine vode rasporedžene su na rubu i oko ruba kratera u obliku tanki slojeva leda.

Prisutnost leda na marsu nastaje zbog pojave poznate kao “Hladna Zamka”, uzrokovana dnom kratera, koji se nalazi dva kilometra ispod ruba. Najdublji djelovi Karleovog kratera, koji sadrže led, djeluju kao prirodni štit za led. Zrak koji se kreče iznad leda hladi se i stvara sloj hladnog zraka koji ispunjava površinu kratera. Ovako jedinstven položaj kratera i njegova dubina djeluje kao štit, i pomaže ledu da ostane stabilan i zustavlja ga od zagrijavanja i nestajanja.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)