Nekoliko savjeta kako da obučete vašu dijecu po snijegu

Zima je stigla i sigurno se pitate kako da obučete vaše dijete po snijegu i hladnoći. Dajemo vam odgovore na ove dileme.

Zima je daleko blaža nego što je nekada prije bilo,ali priroda nas je obdarila sposobnostima da se prilagodimo na različite klimatske uslove.Uz nekoliko savjeta za njegu djece tokom hladnih mjeseci, možete sa njima uživati u ova doba godine,pišu na sajtu trudnocaizdravlje.rs.

Po hladnom vremenu važi pravilo da dijete treba da ima jedan sloj odjeće više nego odrasli. Spoljni sloj gardarobe treba da bude od toplog,nepromoćivog materijala;rukavi treba da budu skupljeni oko ručnih zglobova. Ukoliko dijete sjedi u kolicima ili sankama,postavite ih toplom dekicom. Nemojte pretjerivati sa gardarobom,ako se dijete oznoji,biće mu hladno čim prestane sa kretanjem i aktivnostima.

Kapa štiti glavu,naročito uši od promrzlina.Rukavice je bolje da budu sa jednim prstom,jer se tako spojeni prstići dodatno griju. Nemojte koristiti dugačku traku za rukavice,jer predstavljaju bezbjednosni rizik za dijete.

Obuća treba da bude jedan broj veća,nepromoćiva i da se đonovi ne kližu. Dječija je gardarobica i obućica jako skupa a u ovom uzrastu će vam trebati samo jedne čizmice koje će nositi samo jednu zimu zato vam preporučujemo da pozajmite ili razmijenite sa nekim.

Zaštiti te dijeci kožu prije izlaska na polje namažite lice zaštitnom kremom, suh i hladan vazduh isušuje dječiju kožu.

Hladno vrijeme ne uzrokuje prehlade i gripe, ali zato virusi koji izazivaju infekcije gornjih disajnih puteva i grip. Boravak u zatvorenom prostoru doprinosi prenošenje infekcija. Oboljelo dijete prenosi virus na okolinu još prije nego što se ispolje siptomi(kašalj,kihanje i visoka temperatura). Riješenje nije da se dijete zatvori u kući,jer izlaganje djeteta hladnom i vlažnom vazduhu povećava rizik od razboljevanja.

Ipak,neke mjere mogu doprinjeti zdravlju djeteta tokom zime i spriječiti infekcije:

  • Naučite dijete da nos ispuše u maramicu
  • Pokušajte da dijete ne trlja nos i oči svojim rukama
  • Redovno perite rukie dijeci toplom vodom i sapunom
  • I roditelji redovno perite ruke zbog virusa koji se prenosi kihanjem
  • Povećajte nos voća i povrća bogatog vitaminima
  • Postarajte se da dva puta dnevno po 10 minuta zračite prostoriju u kojoj boravite

Preporučena temperatura u sobi kojoj boravite je 18-22°C. Nećete vjerovati ali u sobi gde spavate treba da bude čak 16-18°C. Ovo je česta ne suglasica roditelja, mame navijaju da se temperatura sobna podigne a tate na sviježiji zrak.

Preko zime se preporučuje da ne pušite pogotovo ako imate dijecu manju ispo 6 godina zbog disajnih puteva vaših mališana.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)