LJEKOVITA SVOJSTVA LJUBIČICE…

Ljubičica cvate u ožujku i travnju, a prepoznatljiva je po nježnim cvjetićima većinom tamnoljubičaste boje i listova srcolikog oblika. I po neodoljivom, slatkom mirisu. Ova nježna proljetnica stoljećima je zbog svoje boje bila izvor nadahnuća – grčki vladari su njenu specifičnu boju iskoristili za simbol izvrsnosti i plemenitosti, a kršćanstvo za znak pokore.

Cvjetovi, listovi ili čitava biljka bere se u proljeće (ožujak i travanj), dok se korijen iskapa u jesen (listopad do polovine studenog). Potrebno ju je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu.

Nužno je, kao i s drugim biljkama, pripaziti da je berete na području koje nije onečišćeno kemijskim zaštitnim sredstvima ili prometom.

Ljekovita svojstva mirisne ljubičice

List i cvijet se primjenjuju unutarnje i lokalno zbog svojih protugljivičnih, protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Ljubičica sadrži aktivne tvari od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, spojevi salicilne kiseline, gorke tvari, eterično ulje i alkaloid odoratin. Poznato je da je čaj od ljubičice pouzdana pomoć kod bolesti cijelog dišnog sustava.

Može pomoći kod akutnog i kroničnog bronhitisa, astme,emfizema,pneumokonioze, infekcija dišnih putova, simptoma prehlade i gripe, kašlja i promuklosti. Već u vrijeme antičke Grčke smatralo se da ljubičica ima umirujuće djelovanje te da pomaže u liječenju glavobolja i nesanice. To je i znanstveno potvrđeno, kad je u biljci kemijskom analizom otkrivena prisutnost salicilne kiseline, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Također, u narodnoj medicini mirisna ljubičica je isto tako bila cijenjena zbog svojega djelovanja na sve vrste infekcijskih bolesti. Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, te tako blagotvorno djeluje na kožu,probavni i mokraćni sustav. Pridonosi detoksikaciji cijelog organizma.

Ljekovito djelovanje ljubičice:

ublažava infekcije

pomaže kod glavobolje i migrene

potiče detoksikaciju organizma

smanjuje bolove

ublažava tjeskobu, strah i nesanicu

pomaže kod bolesti dišnog sustava

jača imunitet

pomaže kod upaljenih zglobova

pospješuje znojenje,mokrenje i stolicu

pomaže kod astme i bronhitisa

Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe te kao pomoć kod infekcija. Prikupite dvije šolje cvjetova i izmiješajte ih u mikseru s jednom šoljom prirodnog meda i svježe iscijeđenim sokom jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu kašiku dnevno. Smjesu stavite u staklenku i držite je u hladnjaku.

Ocat s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Ovaj ocat prirodno je sredstvo koje je dobro imati pri ruci ako vas muče bolovi u kostima i zglobovima. Natopite njime tkaninu ili vaticu i iskoristite ga kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Priprema:

Napunite staklenku sa što više cvjetova. Ulijte bijeli vinski ocat i ostavite da se cvjetovi namaču 2-3 tjedna, uz svakodnevno protresanje staklenke. Potom ga procijedite i spremite u hladnjak.

Sirup za olakšavanje bolesti dišnog sustava

Ovaj sirup može vam pomoći kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla.Ublažava upalu, otvara dišne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Travari ga često propisuju i kod karcinoma pluća i limfoma. Potrebno vam je 36 gr suhih listova ljubičice, 1,2 l destilirane vode i otprilike 3 l meda. Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode. Ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg jutra stavite posudu na štednjak i neka voda tiho ključa 15 minuta, a zatim procijedite. Izmjerite količinu preostale tekućine i broj koji se dobili pomnožite s tri, i tako ćete znati točnu količinu meda koju trebati dodati tekućini u posudi. Potom sve lagano zagrijte kako bi se med rastopio, te smjesom napunite sterilizirane staklenke.  Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajnu žličicu. Pohranite ga na hladnom mjestu i potrošite unutar jedne godine. Jednom otvorenu staklenku čuvajte u hladnjaku.

Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice pomoću ovog ulja. Za njegovu izradu potrebna vam je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litre maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte s maslinovim uljem i ostavite ih neka odstoje pet dana. Ulje potom procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Čaj za smirenje

Narodna medicina čaju od ljubičice pripisuje umirujuće djelovanje. Blagotvorni sastojci ljubičice čine je prikladnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa, histerije i glavobolje.U stara vremena, travari su njome liječili lupanje srca povezano s napadima anksioznosti i hipohondriju. Danas, ovaj čaj ima blagotvorno djelovanje i na smirivanje simptoma astme. Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke: listova, cvijeta i korijena.

Za 1 šolju čaja treba vam:

2,5 dcl vode

2 kašikice osušenih i razmrvljenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)

1 kašikica meda

Priprema:

Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do vrenja. Čaj kuhajte 5 minuta i potom ga procijedite. Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šolju, 3 puta dnevno.

Iskoristite je u proljetnim salatama

Listove i cvjetove ljubičice možete jesti sirove ili u kuhanom obliku.

Dodajte ju u proljetnu salatu, grickajte kao mirisnu deliciju, ukrasite njome

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)