LJEKOVITA SVOJSTVA ARONIJE…

Sibirska aronija je bobičasto voće, izgledom najsličnije borovnici. Ljekovita svojstva sibirske aronije prvi su otkrili Sjevernoamerički Indijanci, koji su aroniju koristili u prehrani ali i kao lijek protiv raznih tegoba.

Svježe plodove sibirske aronije upotrebljavali su za liječenje želučanih i crijevnih smetnji, te kao sredstvo protiv proljeva, dok su čaj od listova aronije koristili za zaustavljanje krvarenja iz rana. Danas, sibirska aronija ima široku primjenu, s obzirom na njezina izuzetna ljekovita svojstva.

Sibirska aronija je posebna i zbog velikog broja vitamina B-B9, B6, B2, vitamin E i betakaroteni, antocijani-boje, tanini koji se nalaze u njenom plodu, zajedno s kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom. Ova super voćka je prava riznica antioksidanasa, njena konzumacija jača imunitet I djeluje pozitivno na krvnu sliku.

Osim toga, uzgoj ove biljke ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu, tako da je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Aronija je otporna na zimu i mraz, može preživjeti na temperaturama i do -47 C, stoga se može vidjeti u Finskoj, Švedskoj i Rusiji.

Sibirska aronija se danas primjenjuje na razne načine. Također je možete koristiti kao osvježavajući voćni napitak, rakiju, liker, ocat ili vino, čaj.

Čaj od aronie se vrlo jednostavno priprema. Za pripremu čaja od aronije potrebno vam je sušeno lišće aronije. Ako sami uzgajate aroniju lišće najprije prosušite na zraku. Jednu kašiku lista aronije prelijte vrućom vodom. Nakon desetak minuta, napitak je potrebno procjediti i dodati mu domaći med radi boljeg okusa.

Dnevno je potrebno piti najmanje 3 šolje dnevno. Lišće aronije se može koristiti I za rane kojima će ubrzati process zarastanja.

Lijek protiv prehlade:

Ako ste podložni prehladama, svakako bih trebali probati aroniju. Sve što trebate jeste za prevenciju pojesti jednu kašiku sušenih aronija na dan.

Lijek protiv urinarnih infekcija:

Mnogi se susreću sa infekcijama I upalama urinarnog trakta, a čest je uzrok upravo bakterija ešerihija coli. Poznato je kako je bobičasto voće najbolja pomoć za ove vrste infekcije, ali za aroniju tvrde kako je njezino djelovanje I do 10 puta jače.

Lijek za regulisanje krvnog pritiska:

Bobice aronije će držati krvni pritisak u normalnoj razini, spriječava grčeve unutar krvnih žila I tako drže pritisak pod kontrolom. Sok ili čaj od aronije bi trebali piti oni koji imaju problema sa krvnim pritiskom I cirkulacijom.

Ljekovita svojstva Aronije:

  1. Pomaže kod glavobolje i migrene
  2. Pospješuje rad štitnjače
  3. Pomaže kod visokog pristiska
  4. Snižava holesterol
  5. Pomaže u liječenju urinarnih infekcija
  6. Pomaže u liječenju upale prostate
  7. Poboljšava vid
  8. Usporava starenje
  9. Pomaže kod upale vena
  10. Zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)