LJEKOVITA SVOJSTVA NARANDŽE…..

Iako je najpoželjnije jesti svježe naranče, ništa manje nije djelotvoran ni sok. Uostalom, čaša svježe iscijeđenog soka sadržava 88 mg C vitamina koji poboljšava i apsorpciju željeza.

Međutim, treba napomenuti kako iscijeđeni sok trebamo popiti što prije jer je vitamin C vrlo osjetljiv te brzo propada na zraku i svjetlu. Preporučena količini soka iznosi dvije čaše dnevno i posebice je korisna osobama koje inače loše probavljaju voće. Pošto potiče probavu, može pomoći i kod otežane stolice. Narančin sok sadržava najmanje 20 aminokiselina a bogat je i kalijem te siromašan natrijem, što je pak značajno za osobe koje provode neslane dijete kod srčanih i bubrežnih bolesti te povišenog tlaka. Pored toga, kalcij se iz narančinog soka izvrsno apsorbira te ga organizam iskoristi čak 37 posto.

Vitamin C sudjeluje u mnogim oksidoreduktivnim procesima u organizmu, pospješuje resorpciju željeza, ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, sudjeluje u tvorbi kolagena – važnog vezivnog tkiva u kostima, hrskavici i koži. Vitamin C pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe.

Pektin je komponenta polisaharida sadržanih u staničnim stjenkama oblažući crijeva sprječava i apsorpciju šećera poslije obroka, što je osobito važno u prehrani dijabetičara. Naranča sadrži terpene karotenoide i limonide) i flavonide (hesperidin, neohesperidin, naringin, tangeretin). Terpeni imaju izrazito jako antioksidativno djelovanje u zaštiti organizma od slobodnih radikala. Karotenoidi povećavaju obrambene sposobnosti organizma i štite stanice kože od štetnog sunčeva zračenja.

Limonoidi štite pluća i potiču rad jetre, detoksikaciju enzima. Flavonoidi imaju dokazano protuupalno, antialergijsko i protuvirusno djelovanje. Pojačavaju djelovanje vitamina C i pospješuju njegovu apsorpciju. Štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Stoga, ukoliko ste jedan od sretnika koji posjeduju vrt, osim mandarina i limuna svakako planirajte i barem jedno stablo naranče. Utoliko više jer znanstvenici tvrde da je i kora naranče bogata vitaminom C, betakarotenom i bioflavonidima zbog čega se prethodno naribana može koristiti kao dodatak kolačima i raznim salatama. Tada će osim arome doslovce dati i zdravlje jer sadržava monoterpene, potencijalne tvari u borbi protiv raka. Ali, oprez! Korištenje narančine kore ili pak njeno žvakanje preporuča se samo za neprskane naranče ili naranče iz vlastita vrta, kod kojih znamo porijeklo.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)