GLOBUS

Kremlj: Žestoke optužbe na račun Džoa Bajdena za mržnju i širenje Rusijofobije

Optužbe Kremlja stiže tek nešto više od pet dana pred američke izbore 3. novembra, a u anketama Džo Bajden (Joe Biden) vodi ispred Donalda Trampa (Trump).

– Apsolutno se ne slažemo s Bajdenovom procjenom. Možemo samo izraziti žaljenje što se na ovakav način širi mržnja prema Ruskoj Federaciji – kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Džo Bajden je u nedjelju u emisiji CBS-a “60 minutes” naveo Rusiju kao najozbiljniju globalnu prijetnju SAD-u, dok je Kinu tek nazvao “najvećim konkurentom”.

– Mislim da najveću prijetnju Americi, što se tiče ugrožavanja naše sigurnosti i naših saveza, predstavlja Rusija – izjavio je Bajden.

Rusija je također odbacila optužbe američkih obavještajnih službi za pokušaje miješanja u ovogodišnje izbore.
Vladimir Putin, koji je ranije hvalio Trampa jer je isticao da želi izgraditi bolje odnose s Moskvom, kazao je da će Rusija surađivati s bilo kojim američkim vođom, no nije propustio reći da se Džo Bajden služi oštrom, proturuskom retorikom.

Odnosi Moskve i Vašingtona potonuli su na razinu iz Hladnog rata nakon što je Rusija 2014. anektirala ukrajinski Krim. Bajden je tada obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Baraka (Barack) Obame.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close