SAVJET LJEKARA: Dajemo vam nekoliko savjeta kako da ublažite siptome menopauze bez ljekova

Koliko god da je menopauza normalna i očekivana u nekom trenutku, simptomi nisu baš prijatni. Nutricionistkinja otkriva top savete koji će pomoći da ublažite te simptome bez ikakvih lekova.

Kejt Levelin-Voters, nutricionistkinja iz Londona otkriva da je najefikasniji način da kontrolišete simptome menopauze da povećate unos hrane koja sadrži fitoestrogene i unos voća i povrća.

– Simptomi menopauze mogu znatno da se ublaže ishranom i promenom nekih životnih navika, ali to još uvek nije dovoljno istraženo – kaže nutricionistkinja, a evo i njenih saveta.

Povećajte unos povrća i soje

– U jednoj studiji iz 2012. dokazano je da su žene koje su unosile više povrća, voća, vlakana i soje imale za 19 odsto manje valunga – tvrdi Levelin-Voters.

Ona savetuje da jedete više namirnica koje sadrže fitoestrogene, uključujući soju, laneno seme, jabuke, šargarepu, celer, peršun i mahunarke.

Kreme sa progesteronom

Nutricionistkinja dodaje da prirodne kreme sa progesteronom mogu da budu efikasne u perimenopauzi.

– Mogu da pomognu u regulaciji menstrualnog ciklusa, valunga, noćnog znojenja, promena raspoloženja, problema sa spavanjem i premenstrualnim simptomima – kaže ona.

Životne navike

Životne navike mogu dosta da pomognu u ublažavanju simptoma.

– Redovna fizička aktivnost, najmanje 30 minuta hodanja dnevno, smanjuje učestalost i ozbiljnost valunga. Takođe, vežbanje je dobro i zato što popravlja raspoloženje.

Nutricionistkinja dodaje da pušenje povećava rizik od rane menopauze i udvostručuje rizik od menopauze između 44. i 55. godine.

Nutritivni suplementi

Kejt ističe da vitamin E može da ublaži valunge i vaginalne simptome menopauze jer povećava dotok krvi do vaginalnog zida, kada se uzima duže od četiri nedelje.

Hesperidin i vitamin C

– Istraživanja pokazuju da kombinacija vitamina C i bioflavonoida, koji imaju jaku moć antioksidansa, može da ojača i stabilizuje kapilare i druge male krvne sudove, time sprečavajući valunge – objašnjava nutricionistkinja.

Dobar je, kaže, i hesperidin, supstanca koja se nalazi u citrusnom voću.

– Hesperidin i vitamin C su moja preporuka jer hesperidin dobro deluje na zdravlje krvnih sudova, smanjuje njihovu propustljivost i čini ih manje osetljivim. U kombinaciji sa vitaminom C, hesperidin i drugi flavonoidi iz citrusnog voća mogu da spreče valunge.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)