DANAS JE SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: DRŽITE VAŠ ŠEĆER POD KONTROLOM – SPREČITE KOMPLIKACIJE!

Svetski dan dijabetesa obeležava se u preko 160 zemalja širom sveta. Ovaj dan svrstan je u kalendar javnog zdravlja na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije (International Diabetes Federation, IDF) i Svetske zdravstvene organizacije i ima za cilj skretanje pažnje svetske javnosti na dijabetes koji predstavlja značajan javnozdravstveni problem.

Zbog pojave kasnih simptoma, bolest se otkriva kada se razviju komplikacije šećerne bolesti. Samim tim, lečenje je duže, teže i skuplje, radna sposobnost se smanjuje i odsustvovanje usled bolesti se povećava. Pravilna ishrana je veoma važna u prevenciji dijabetesa, ali i u lečenju i usporavanju razvoja komplikacija ove bolesti. Korekcija navika vezanih za ishranu, fizičku aktivnost, stres, pušenje i drugih od značajnog su uticaja na prevenciju ili na odlaganje nastanka dijabetesa tipa 2.

Nastanak dijabetesa tip 1 ne može se sprečiti, ali se navedenim korekcijama može povoljno uticati na komplikacije šećerne bolesti u smislu njihovoh odlaganja i usporavanja nastanka. Naznačene promene zavise od volje, upornosti i disciplinovanosti obolelog, ali i od podrške porodice i socijalnog okruženja.

Na globalnom nivou, neophodno je da se uključe svi akteri društva kako bi se dostupnost zdrave hrane povećala ka svim stanovnicima. Potrebno je podržati promocije, kampanje i učiniti da dobri izbori postanu laki izbori.

U Srbiji na žalost ima milion obolelih od dijabetesa
Simptomi dijabetesa

Dijabetes melitus je hronično i doživotno oboljenje koje zahteva stalno lečenje i praćenje.

Simtomi bolesti su brojni ali najčešći simptomi su:

  • pojačano mokrenje
  • pojačana žeđ
  • gubitak u telesnoj masi
  • zbog nepravilne utilizacije glukoze u ćelije, bolesnik može da oseća glad, iako pojačano jede ipak stalno gubi u težini
  • slabost i malaksalost

Na dijabetes treba posumnjati i kada postoje:

  •  rekurentne kožne infekcije, balanitis, svrab spoljašnjih genitalija
  •  inkontinecija urina, učestalo noćno mokrenje, mokrenje u krevet kod dece
  •  periferna vaskularna bolest, ulceracije stopala

Kod dece i omladine, deficit insulina je veći i može dovesti do razvoja ketoacidoze, dok nešto manji deficit, ako duže traje može dovesti do pothranjenosti i zaostajanja u rastu i razvoju.

Ne zaboravite, redovna kontrola, vođenje dnevnika profila, pravilna ishrana i fizička aktivnost pomoći će vam da što bolje regulišete šećer u krvi ali i da živite kvalitetnije.

Potrudite se da uživate u današnjem danu! Uživajte u životu, zastanite na trenutak i pomislite koliko je život lep i kako je lepo biti živ. Potrudite se da tako ostane još dugo, dugo.

Zato držite vaš šećer pod kontrolom, jer kada komplikacije nastupe, već bude kasno.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)