Ljekovita Svojstva Kamilice

Čaj od kamilice priprema se od suhog cvijeća, a poznato je da jača imunitet i smanjuje stres. Ima poznatu reputaciju izlječenja, i to s dobrim razlogom.

Prekrasni cvijet kamilice porijeklom je iz Azije, Europe, Australije i Sjeverne Amerike, a cvjeta tijekom ranih ljetnih mjeseci. Čaj od kamilice sadrži chamazulene, aromatično hemijsko jedinjenje koje posjeduje protuupalna, analgetska i antispazmodička svojstva. Bilo da ste preopterećeni ili patite od prehlade, “skuhajte vruću šalicu čaja od kamilice, udišite njen prekrasan cvjetni miris, a zatim vidite kako brige nestaju dok ispijate ovaj ljekoviti čaj. Čaj od kamilice popularan je napitak u cijelom svijetu, zasićen je blagodatima zdravlja i kože koje je teško pronaći u mnogim drugim čajevima. Prednosti čaja od kamilice ima u izobilju. To nije samo umirujuće i osvježavajuće, već može za vas biti korisno i na više od samo jednog načina.

1. Poboljšava san i liječi nesanicu

Prema dijetetičaru Anshul Jaibharatu, “Čaj od kamilice opušta živce i umiruje nervni sistem, pa vam pomaže da bolje spavate. Nedostaje mu kofein, a najbolje ga je konzumirati prije spavanja”.

2. Jača imunitet

Mnoga istraživanja pokazala su da čaj od kamilice neće samo izbaciti bolesti iz vašeg sistema, već će raditi i kao sjajna preventivna mjera. „Bori se protiv štetnih bakterija i ima sposobnost jačanja imunološkog sistema“, kaže dr Ahuja iz bolnice Fortis.

3. Liječi prehladu

Patite od užasne prehlade? Jedna od najboljih prednosti čaja od kamilice jeste što je pravi borac protiv prehlade i gripe. Razmislite o ispijanju vruće šalice čaja od kamilice i uvjeričete se u olakšnje koje ona donosi. Možete udisati i paru iz čaja od kamilice kako biste olakšali začepljenje nosa, curenje iz nosa i grlobolju.

4. Smanjuje mišićne spazme i periodične bolove

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Agriculture and Chemistry”, čaj od kamilice ima ublažavajuće i antispazmodične osobine. Opušta matericu i smanjuje proizvodnju prostaglandina (supstanci sličnih hormonima, koje uzrokuju upalu i bol).

5. Umiruje bolove u stomaku

Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, „Čaj od kamilice cenjen je kao probavni relaksant i korišten je za liječenje različitih probavnih smetnji uključujući nadimanje, probavu, proliv, anoreksiju, pokretnost, mučninu i povraćanje“.

6. Liječi posjekotine, rane i stanja kože

Jeste li znali da su čaj od kamilice Rimljani, Grci i Egipćani koristili za liječenje rana i promicali zarastanje? To se događa zbog toga što biljni čaj od kamilice potiče od Matricaria chamomilla L, koja ima protivupalna i antimikrobna svojstva. Također liječi kožna stanja poput psorijaze i ekcema.

7. smanjuje stres

Današnji užurbani, haotični svijet ostavlja nas osjećajima tjeskobe i stresa. Prema dijetetičaru Anshul Jaibharatu, „Čaj od kamilice nježno je opuštajuće i djeluje kao efikasan prirodni sedativ, smanjujući na taj način stres“.

8. Osvjetljava kožu

Ispijanje vrućeg čaja od kamilice moglo bi učiniti i čuda za vašu kožu! Ovaj čarobni napitak može se koristiti kao prirodni izbjeljivač kože. Čaj od kamilice prepun je antioksidanata koji pomažu jačanju zdravlja vaše kože. Osvjetljava ten i daje vam sjaj kakav ste oduvijek željeli.

9. Uklanja akne

Ne samo sjaj kože, čaj od kamilice mogao bi pomoći u okončanju vašeg rata i sa čestim izbijanjem akni. Čaj od kamilice pomaže izblijediti mrlje, ukloniti ožiljke od akni i boriti se protiv pukotina, ako se koristi lokalno. Kamilica to postiže zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava.

10. Anti-starenje

Čaj od kamilice sila je antioksidansa i štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala. Ubrzava regeneraciju ćelija i tkiva, pomaže stezanju pora i usporava proces starenja.

11. Liječi opekotine od sunca

Štetne ultraljubičaste (UV) zrake sunca mogu uzrokovati razne probleme vašoj koži. Čaj od kamilice poznat je po svojim antioksidacijskim, umirujućim i protuupalnim svojstvima. Čaj možete sipati, temeljito ga ohladiti, u njemu namočiti ručnik, a zatim nanijeti na područje opečeno od sunca.

12. Smanjuje tamne krugove ispod očiju

Suparna Trikha, vodeći indijski stručnjak za ljepotu, kaže: „Nikad ne bacajte vrećice čaja od kamilice nakon upotrebe, ne bacati nego ih stavite u hladnjak. Ohlađenu čajnu vrećicu možete staviti preko očiju (posebno nakon što radite masažu oka) kako biste drastično osvijetlili područje oko očiju i smanjite natečenost. Pronaći ćete trenutnu razliku u načinu na koji vaše oči izgledaju i osjećaju “.

13. Oslobađa se od peruti

Muka vam je više od peruti? Popijte šolju čaja od kamilice. Da, ozbiljni smo. Čaj od kamilice pomaže u uklanjanju i sprečavanju peruti, smiruje iritaciju vlasišta i potiče zdravu kosu. Možete ga koristiti kao završno ispiranje nakon pranja kose. To je tako jednostavno!

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)