Stručnjaci kažu da je samo u posljednje dvije godine na tržištu Balkana zaplijenjeno više od 20 novih droga, a vjeruje se kako ih je na ulicama mnogo više

Ovisnička scena značajno se promijenila u posljednje vrijeme pa upotreba narkotika poput heroina ili kokaina bilježi konstantan pad, a raste upotreba sintetičkih droga. Stručnjaci kažu da je samo u posljednje dvije godine na tržištu Balkana zaplijenjeno više od 20 novih droga, a vjeruje se kako ih je na ulicama mnogo više, piše Dnevni avaz.

Tepaju drogama

Tako je nedavno u akciji kodnog naziva „Merlin“ u Bijeljini oduzeto i sedam grama nove droge ajs (prevedeno s engleskog – led). Radi se o kristalima amfetamina koji su čak 10 puta jači od kokaina! Ova droga nedavno se prvo pojavila na narkotržištu Srbije.

Među novim drogama najčešće se spominju mefedrin (mjau-maju ili spice droga), čarobni zmaj (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše), ketamin (zamjena za kokain), crna mamba (podsjeća na kanabis) i cloud nine (polusintetička droga koja se proizvodi od soli za kupanje).

Nova biljna mješavina zelene boje, djelovanja sličnog kao marihuana, ali čak 100 puta jačeg, pojavila se nedavno u susjednim zemljama. Dileri i narkomani tepaju joj jagoda, kupina ili bladi meri, a koja vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti. U Srbiji je ova droga već uzela prve žrtve. Istražitelji za narkotike muku muče da joj stanu ukraj, jer konzumenti lako dolaze do nje. Drogu kupuju od uličnih dilera, preko interneta, pa i u nargila barovima.

Nervni sistem

Nove droge alarmirale su i naše inspektore, kojima je posao otežan i zbog činjenice da postoji više od 700 raznih naziva sintetičkih droga, od kojih većina stiže i na tržište BiH.

Jedan inspektor za narkotike ispričao nam je da je sintetika ispočetka ušla na mala vrata narkotržišta, ali da trenutno suvereno vlada. Kako pojašnjava naš sagovornik, sintetičke droge su u ekspanziji, jer su zadovoljni i dileri i nesretni narkomani.

– Jedna doza, recimo ajsa, košta osam ili deset maraka, a za gram kokaina narkoman mora izdvojiti 200 maraka. Međutim, konzumenti nisu svjesni da se radi o drogama koje 20 puta brže razaraju centralni nervni sistem nego prirodne droge, poput kokaina i heroina – pojašnjava naš sagovornik.

Lako se krijumčare

Sintetičke droge uhodanim rutama stižu iz Poljske, Moldavije, Holandije i Mađarske i lako se krijumčare. Domišljati dileri stavljaju drogu u šta stignu, od pilula za spavanje, pasta za brijanje, losiona, šampona pa do aspirina.

Šmrču anestetik za stoku

Crno tržište narkotika koje konzumiraju mladi na dernecima i festivalima proširilo se za još jednu supstancu – ketamin. Riječ je o anestetiku koji se koristi u veterinarskoj praksi, za stoku! Omladina ga šmrče potpuno nesvjesna opasnosti koje nosi. Na poznatom muzičkom festivalu u Hrvatskoj policija je nedavno kod dilera iz Velike Britanije zaplijenila skoro 50 grama ketamina. Naknadno se nova droga pojavila na više mjesta u Splitu.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)