Ljekovita svojstva “Borovnice”

Borovnica je snažan antioksidans koji ima brojne zdravstvene pogodnosti. Osim što plod možete jesti sirov kao slatko bobičasto voće, od borovnice možete napraviti ljekovii  čaj. Čaj od borovnice ima brojna ljekovita svojstva pomaže kod dijabetisa, proljeva, poboljšava probavu, jača imunitet, pomaže kod mršavljenja, pomaže kod Alzheimerove bolesti, pomaže kod upale usne šupljine i ždrijela, snižava temperaturu, pospjesuje izmokravanje.

Za pripremu čaja od borovnice koriste se različiti dijelovi biljke, a najčešće se koriste listovi i suhi ili svježi plodovi.

Čaj od borovnice najčešće se priprema od listova biljke, koje možete potražiti na pijaci,apotekama i drugim mjestima. Listovi se beru prije sazrijevanja ploda. Ako se želite sami okušati u branju listova, najbolje je da to učinite na proljeće, prije lipnja (plod sazrijeva u razdoblju od lipnja do kolovoza). Važno je da ne berete lišće kad plod već sazre, jer neće imati ljekovita svojstva. Za ovaj čaj možete koristiti i grančice borovnice.

List borovnice koristi se u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Čaj napravljen od lista borovnice može biti posebno koristan za ublažavanje stanja kao što su proljev, upale usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti jer pomaže snižavanju šećera u krvi. Također može pospješiti mokrenje, i ublažiti povraćanje.

Kako bi čaj od lista borovnice imao najbolji učinak, pijte ga svaki dan do 3 puta dnevno po jednu šolju.Ovaj  čaj koristite 21 dan konstantno pa napravite pauzu od sedam dana. Također se preporučuje konzumacija čaja sat vremena prije ili poslije glavnih obroka.

Čaj od ploda borovnice se koristi:

100 grama svježih borovnica

2 vrećice zelenog čaja

500 ml vode

U prokuhanu vodu dodajte zeleni čaj, zatim ostavite da odstoji 3 minute poklopljeno pa izvadite vrećice, zatim dobro borovnice kašikom izgnječite i stavite u šerpu i stavite jedan minut samo da proključa.

List od borovnice se koristi:

1 kašika suhih listova

500ml vode

Suhe listove stavite u šerpu i prelijte kipućom vodom, neka odstoji nekoliko minuta zatim procjedite i pijte najmanje 3 puta dnevno po jednju šolju, 21 dan ne duže zatim pauzu napravite sedam dana.

Trudnicama se preporučuje da se prvo konsultuju sa svojim ljekarom prije upotrebe.

Ne bih trebali koristiti bolesnici koji imaju problema sa želucom jer stvara iritaciju želuca.

Borovnica pomaže i kod:

Poboljšana kognitivna funkcija

Borovnice su odličan izvor antioksidanata koji su veoma moćni u prevenciji bolesti i poboljšanju svih telesnih. Antocijanin, vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, bakar, magnezijum i fosfor u ovim moćnim plodovima mogu pomoći u sprečavanju kognitivnih oštećenja i liječenja neurotskih poremećaja. Ova kombinacija nutrijenata sprečava smrt neurona i štiti zdravlje centralnog nervnog sistema. Uočeno je da borovnice smanjuju efekte Alchajmerove bolesti. Studije ukazuju da borovnice mogu izlečiti moždane ćelije koje su oštećene, kao i popraviti neuronska tkiva koja poboljšavaju pamćenje.

Infekcija urinarnog trakta

Ima spojeve formirane od polimernih molekula koje sprečavaju rast bakterija koje se akumuliraju na unutrašnjoj oblozi zidova urinarnog trakta. Ova bakterija je glavni uzrok infekcija kao što je E.Coli. Borovnice imaju i antibiotska svojstva koja se bore protiv infekcija urinarnog trakta i ubrzavaju proces zarastanja.

Prevencija raka

To je moćan antioksidans. Sadrže flavonoide i jedinjenja kao što su pterostilbene koji sprečavaju rak jetre i debelog creva. Galna kiselina radi sa pterostilbenom da uništi pustoš na slobodne radikale koji izazivaju rak. Bakar i vitamin C također sprečavaju širenje stanica raka.

Starenje

Uticaj antioksidanata je protiv starenja u prirodi i sprečava oksidativno oštećenje ćelija u koži i celom telu. Starenje postaje vidljivo kada je tijelo izloženo slobodnim radikalima i šteti od sunčevih UV zraka. Dijeta igra vitalnu ulogu u usporavanju procesa starenja; konzumiranje hrane bogate antioksidantima može pomoći u sprečavanju znakova starenja. Borovnice mogu pomoći u smanjenju bora, linija smijeha i sunčevih pjega.

Vitamini i minerali

Odličan je izvor vitamina i minerala. Sadrže mangan, vitamin K i vitamin C, koji održavaju tijelo zdravim iznutra.

Mangan: ovaj mineral je poznat po tome što održava vaše kosti jakim i ima lipide, aminokiseline, proteine, a takođe poboljšava metabolizam

Vitamin K: Ovaj vitamin pomaže tijelu brže zacjeljivati ​​uzrokujući trenutni zgrušavanje, sprječavajući gubitak krvi i brzo zatvaranje rane.

Vitamin C: Askorbinska kiselina u obliku vitamina C pomaže u izgradnji snažnog imunološkog sistema i bori se protiv nekoliko bolesti.

Zdravo srce

Ima visoki sadržaj polifenola, koji se može boriti protiv slobodnih radikala i izliječiti metabolički sindrom. Metabolički sindrom se odnosi na dijabetes, bolesti srca i gojaznost; to može dovesti do problema sa srcem. Antocijanini sprečavaju gojaznost i visok holesterol. Antiinflamatorna svojstva borovnica pomažu u sprečavanju dijabetesa.

Zdrav imunitet

Antioksidansi kao što je antocijanin prisutan u borovnicama u kombinaciji sa vitaminom C čine fantastičan posao izgradnje jakog imunološkog sistema. Borovnice sprečavaju višestruke bolesti kao što su rak i dijabetes. Zbog svog sastava, vaš imunološki sistem će početi da postaje jači, odbijajući sezonske bolesti kao što su prehlada i gripa, kao i druge bolesti i zdravstvena stanja.

Zdrava i sjajna koža

Zdrava i sjajna koža može se postići pravilnom rutinom za njegu kože i zdravom prehranom. Borovnice promovišu elastičnost kože zbog sadržaja vitamina C i smanjuju ožiljke na licu zbog akni ili drugih problema. Maske enzima borovnice mogu se koristiti da bi se osigurala zdrava koža, a mnogi proizvodi za njegu kože često su usredotočeni na borovnice i njihova protuupalna i antioksidativna svojstva.

Zdravlje očiju

Može spriječiti efekte starenja čak i na oči, i može spriječiti makularnu degeneraciju. Zbog svojih antioksidativnih svojstava najviše pogoduju retini; degeneracija mrežnice može dovesti do potpune ili postepene sljepoće. Konzumiranje borovnica može usporiti degenerativne procese i dati vam priliku da duže uživate u zdravim očima. Karotenoidi prisutni u borovnicama imaju direktan uticaj na oči i sprečavaju oksidativna oštećenja.

Antocijanini

Ima različite fitonutrijente kao što su kvercetin, mricetin i antocijanini. Smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska, sprečavaju rak i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Antocijanini su dio flavonoidnih grupa, a dominantna jedinjenja su malvidin i delphinidin. Antocijanini daju borovnici svoj potpis boje i koncentrirani su u koži

Ljekovita svojstva:

  • pomaže kod dijabetisa,
  • proljeva,
  • poboljšava probavu,
  • jača imunitet,
  • pomaže kod mršavljenja,
  • pomaže kod Alzheimerove bolesti,
  • pomaže kod upale usne šupljine i ždrijela,
  • snižava temperaturu,
  • pospjesuje izmokravanje.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)