Ljekovita svojstva “Kupine”

Kupine su ukusne i  bogate bobice nutrijentima.  Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink.  Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana. Snažan antioksidans. Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.  Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima.

Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje.  U 14 kliničkih studija na nekoliko ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan učinak na zdravlje. Kupine izvrsno djeluju na zdravlje očiju.  U jednoj od studija 50 ispitanika je uzimalo tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala.

U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod oboljelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.  Izvrsni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u tijelu. Takođe su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebice očiju. Antocijanozidi takođe jačaju stijenke krvnih žila i tako preveniraju pojavu varikoznih vena.  47 ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primijetili značajne promjene na bolje.

Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom. Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma. Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca.  Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog pritiska, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca.

Redovna konzumacija kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija.  Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne skupine.  Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

Prednosti kupine pružaju predah u raznim zdravstvenim stanjima a evo koja su:

Antioksidativni potencijal

Kupine sadrže obilnu količinu moćnih antioksidanata koji štite tjelo na više načina. Komponente kao što su fenolne kiseline, flavonoidi i flavonoli, naročito antocijanozidi, prisutni u kupinama djeluju protiv štetnih molekula bez kisika i suprotstavljaju se njihovom djelovanju. Ova zaštitna aktivnost zaštitnog radikala štiti organizam od niza bolesti izazvanih kao posljedica oksidativnog oštećenja koje može biti osnovni uzrok mnogih fatalnih stanja.

Svojstva protiv raka

Plod kupine je efikasan protiv razvoja raka, uključujući rak pluća, rak debelog creva i rak jednjaka. Mikrohraniva prisutna u kupinama imaju kemo-preventivni efekat i sprečavaju proliferaciju malignih ćelija. Ekstrakti kupine inhibiraju kancerogenezu i prateću signalizaciju ćelija. Takođe ima hemopreventivne efekte, prema istraživanju objavljenom u Nutrition and Cancer od strane istraživača Nacionalnog instituta za bezbednost i zdravlje na radu.

Sprečava disfunkciju endotjela

Kupine pružaju zaštitu od endotelne disfunkcije koju karakteriše abnormalno funkcionisanje unutrašnje obloge krvnih sudova. Kao što se navodi u studiji koja je citirana u časopisu Elsevier Life Science, oni sadrže korisne komponente kao što je cijanidin-3-O-glukozid, koji se bore protiv oksidativne aktivnosti i pomažu u normalizaciji višestrukih kritičnih faktora koji su uključeni u takva stanja. Pomaže u smanjenju oštećenja DNK i štiti od vaskularnog zatajenja.

Pojačava spoznaju

Kupina također proširuje svoj blagotvorni učinak na poboljšanje kognitivnih funkcija tijela. Studija je provedena od strane dr. Barbare Shukitt-Hale i suradnici, USDA-ARS Istraživački centar za ljudsku prehranu o starenju na Tufts univerzitetu, Boston na starim štakorima u 2013.  Rezultati pokazuju da polifenolne komponente prisutne u kupinama pomažu usporavaju starosni pad motoričke i kognitivne aktivnosti pripisujući njihovoj antioksidativnoj snazi. Redovna konzumacija kupina može biti korisna u poboljšanju performansi memorije i poboljšanju ponašanja i neuronskih funkcija.

Poboljšava probavu

Kupine su izvor i nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana neophodnih za optimalno funkcionisanje probavnog sistema. Netopljiva vlakna u kupinama ohrabruju lako i bolje upijanje vode u debelom crevu i dodaju masu stolici. Ovo pomaže u redovnom pražnjenju creva, slobodi od zatvora i zdravlju probavnog trakta.

Zdravo srce

Bogatstvo flavonola kao što je antocijanin u kupini čini ga srcem prijaznim voćem. Druge korisne komponente, kao što su magnezijum i vlakna prisutne u kupinama, sprečavaju da se arterije blokiraju i stimulišu glatko strujanje krvi. Ovo smanjuje rizik od raznih bolesti srca, kao što su moždani udar i ateroskleroza i održava kardiovaskularno zdravlje. Magnezijum, u kupinama, takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i sprečava srčanu aritmiju i nepravilne kontrakcije.

Povećava imunitet

Kupine pomažu u poboljšanju imunološkog sistema organizma, zbog prisustva fitoestrogena, vitamina i minerala. Redovita konzumacija kupina pomaže u borbi protiv različitih patogena i štiti organizam od infekcija i drugih smrtonosnih bolesti.

Upravljanje težinom

Pripisujući vrlo malim količinama šećera, kupine pomažu u održavanju zdrave težine. Efikasno čišćenje crijeva zahvaljujući sadržaju vlakana u kupini i vrlo malo količina kalorija čine ga odličnim snackom za vrijeme pokušaja mršavljenja.

Zdrave kosti

Kupina sadrži vitalne minerale kao što su magnezijum i kalcijum, koji su neophodni za održavanje zdravih kostiju. Kalcij jača kosti, a magnezijum olakšava apsorpciju kalcijuma i kalijuma u organizam.  Osim toga, fosfor prisutan u kupini pomaže u regulaciji kalcija, pomažući u izgradnji jakih kostiju i doprinoseći pravilnom funkcioniranju ćelija.

Lijepa koža

Kupina može poslužiti kao ukusna pomoć u održavanju lijepe kože, kaže Allison Tannis, vodeći kanadski nutricionist i edukator u svojoj knjizi „Hrani kožu, gladuj bore“. Kupina je prepuna višestruko hranjivih sastojaka, poput vitamina C, vitamina E i drugih moćnih antioksidanata. Vitamin E prisutan u kupini pomaže u održavanju zdravlja kože.

Ljekovita svojstva kupine:

  • podmlađuje kožu
  • pomaže kod anemije
  • prirodan lijek za giht i osteoporozu
  • prirodna pomoć trudnicama i dojiljama
  • jača imunitet
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod tegoba dišnih puteva
  • sprječava i liječi bolesti srca i krvnih žila
  • pomaže radu probave i potiče mršavljenje
  • sprječava mnoge vrste raka

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)