Ljekovita svojstva “Aloje Vere”

Aloja vera je čudesna biljka, njezine dobrobiti za zdravlje su mnogobrojne. Nisu bez razloga ovu biljku tokom stoljeća nazivali “čudesnom biljkom”, “rajskim blagoslovom”, “eliksirom života” i “biljkom života”. Kroz povijest su mnoge poznate osobe i liječnici koristili aloju veru.Lišće aloje sadrži gorkastu žutu tekućinu – aloja vera gel, koji posjeduje čudesna svojstva. Prije ljekovita svojstva  su smatrali tajnom.

Aloja vera sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcij, kalij, magnezij, željezo, aminokiseline, enzime, saponine itd. Svi znamo da  čudesno djeluje na kožu: pomaže kod opeklina, uboda insekata, alergijskog osipa, akni, ranica, ekcema.

Aloja vera kao sok  pomaže kod kolitisa, proljeva, reguliše probavu, čisti krv, pomaže kod dijabetisa, poboljšava cirkulaciju, jača imunitet, spanjuje upale i otekline, ublažava asmu, uništava viruse i bakterije.

Aloja vera sadrži:

Aminokiseline 19 od 20 poznatih aminokiselina.

Antrakinone koji pomažu funkciji probave.

Hormone auxin i gibberellin koji pomažu kod upale i infekcije.

Lignine koji prodiru duboko u kožu te joj daje čvrstinu.

Salicilne kiseline koje također pomažu antiupalno i protiv bolova.

Sterole lupeol, sitosterol, campestrol, cholesterol koji imaju analgetsko djelovanje.

Minerale kalcij, krom, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, cink, natrij itd.

Vitamine a, b1, b2, b3, b5, b6, b12, c,e, kolin i folnu kiselinu.

Tajne aloje vere tek čekaju da ih razotkriju. Nisu bez razloga ovu biljku tokom stoljeća nazivali “čudesnom biljkom”, “rajskim blagoslovom” i “eliksirom života”.Aloe vera je jedna od najljekovitijih biljaka na našem planetu.

Ljekovita svojstva:

  • pomaže kod kolitisa,
  • proljeva,
  • reguliše probavu,
  • čisti krv,
  • pomaže kod dijabetisa,
  • poboljšava cirkulaciju,
  • jača imunitet,
  • spanjuje upale i otekline,
  • ublažava asmu,
  • uništava viruse i bakterije

Sprečavanje bolesti

Aloe Vera biljke sadrže iznenađujuće visoke nivoe antioksidanata. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala (visoko nestabilni, reaktivni molekuli odgovorni za starenje i oštećenje stanica) u vašem telu, neutrališući ih i sprečavajući da se te ćelije pogoršaju u bolesti kao što je rak.

Da li ste ikada pomislili da će starost vaše biljke aloe vere uticati na njenu efikasnost na vaše zdravlje? Jedna vrlo zanimljiva studija iz Kine otkrila je da što je starija biljka aloe vere (Aloe Barbadensis), to je jača aktivnost uklanjanja antioksidansa / slobodnih radikala! Naime, studija je pokazala da je trogodišnji ekstrakt aloe vere pokazao najjaču aktivnost za uklanjanje radikala od 72,19%, u poređenju sa dvogodišnjim i četvorogodišnjim kolegama koji su takođe testirani . U osnovi, to sugerira da Aloe Vera sadrži različite aktivne komponente i antioksidativne aktivne komponente u različitim stupnjevima u različitim fazama razvoja. Pobrinite se da zadržite biljku aloe nekoliko godina za optimalne zdravstvene beneficije.

Pomoć u probavi

Aloe Vera sadrži osam specifičnih enzima koji čine čuda za varenje. Naime, enzimi sadržani u aloe veri pomažu razgradnju šećera i masti u hrani, što u konačnici pomaže probavu i poboljšava apsorpciju nutrijenata. Neki od ovih enzima se nazivaju lipaze i proteaze, a njihov posao je razbijanje hrane i pomoć pri varenju.

Sadrži esencijalne aminokiseline

Da li ste znali da aloe vera sadrži 19 od 20 prirodnih aminokiselina potrebnih ljudskom tijelu? Naravno, naša tela proizvode samo 12 ovih esencijalnih aminokiselina. Preostalih 8 aminokiselina (poznate i kao “esencijalne amino kiseline”) moraju se konzumirati hranom ili pićem. Tako da sledeći put kada vidite piće “aloe vera” u prodavnici, možda neće biti loša ideja da ga imate i sada.

Pomaže u sjajnoj koži

Do sada smo svi čuli za čuda “mineralne šminke”, ali vjerovatno nikada ne biste pomislili da aloe sadrži 10 najvažnijih minerala za vašu kožu {i mnogo je jeftinija od mineralne šminke!}. Ključni minerali su kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, fosfor, natrijum i cink. Tako da možda nije loša ideja da stavite gel / ekstrakt aloe vere na lice prije spavanja da biste dobili svježi, lijepi sjaj ujutro.

Pomaže liječenje akni

Kao što je već spomenuto, aloe sadrži niz minerala, od kojih je jedan cink. Cink nam se često nalazi u mnogim prirodnim vitaminima i proizvodima za njegu kože za poboljšanje mrlja. Nanošenje aloe i topikalno i oralno uzimanje može pomoći kod akni. Cink smanjuje količinu prirodnog ulja ili sebuma koji se stvara u koži. Takođe može pomoći da se ozdravi oštećena koža oko akni koja se razvija. Neka istraživanja čak sugerišu da je formiranje akni rezultat dijelom zbog nedostatka cinka u ishrani.

Smanjuje bol

Aloe Vera sadrži mnoge enzime (proteine), ali jedan je posebno odgovoran za smanjenje bola. Njegovo ime je kinaza, a posebno pomaže u smanjenju prekomerne upale kada se nanosi na kožu kako bi se smanjio bol. Postoje i drugi enzimi u aloi koji svaravaju sve mrtvo tkivo u vašoj rani, ostavljajući više prostora za isceljenje, ali kinaza je najpoznatija.

Rast kose

Aloe Vera aktivira novi rast kose zajedno sa rastom već postojećih folikula kose povećavajući cirkulaciju krvi u vlasištu. Aloe Vera sadrži neku vrstu enzima koji pomaže u rastu nove kose kod nekih ljudi. On takođe čisti vlasište balansiranjem pH nivoa skalpa. Kada je vlasište čisto i cirkulacija krvi u vlasištu je dobra, ništa ne može zaustaviti pravilan i brži rast kose.

Smanjuje krvni šećer

Dijabetes je poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji se odlikuje smanjenom sekrecijom insulina (tj. Pankreas vašeg tijela teško pretvara šećer u energiju). Međutim, uzroci, simptomi i tretmani su različiti i moraju se pažljivo razlikovati. Međutim, jedna interesantna studija se isticala i smatrala se aloe korisnom za obolele od dijabetesa, ili one koji imaju problema sa kontrolisanjem žudnje za šećerom / šećera u krvi. Studija je obuhvatila preko 3000 “blago” dijabetičkih indijskih pacijenata i pronašla je smanjenje nivoa šećera u krvi u 90% slučajeva nakon što su pacijenti bili hranjeni hlebom koji je uključio gel aloe.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)