4 biljke koje će pomoći vašem zdravlju

Sadite li vrt ovog proljeća ili razmišljate o biljkama koje možete posaditi na svom balkonu ili terasi, svakako uzmite u obzir neven, kadulju, majčinu dušicu i metvicu. Osobito ako ste roditelj i razmišljate koje biljke bi bilo dobro imati pri ruci u svojoj maloj kućnoj, prirodnoj ljekarni.

Ove ljekovite biljke vrlo su otporne, pa ih lako možete uzgojiti i na malim prostorima, a  svaki uloženi trud višestruko će vam uzvratiti. U vrtu u kojem uzgajate povrće, neke od njih poslužit će ne samo kao ukras, već i kao odlična zaštita od raznih nametnika i bolesti.

Izbor biljaka je zaista velik ali ovih nekolikobiljaka predstavljaju kvalitetnu bazu od koje ćete vi i vaši ukućani sigurno imati velike koristi

Kadulja (lat. Salvia officinalis)

Njenu izuzetnu ljekovitost izražava stara rimska izreka: „Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt!“. Beru se mladi izdanci i listovi, koje sušite u hladu.

Čaj od kadulje kuha se tako da nepokriven vrije 3 minute, na laganoj vatri, čime isparava otrovan sastojak tujon.

Čaj od sušene kadulje djeluje baktericidno,fungicidno i antiseptički, pa je odličan za dišne organe, grgljanje kod upaljenog grla i laringitisa. Može pomoći kod upaljene sluznice – usta (afte), želuca i crijeva.

Ovim čajem mogu pomoći i žene u menopauzi, jer regulira jako znojenje, te ima blago smirujući učinak.

Jači uvarak (čajna kupka) pomaže kod kožnih bolesti, ekcema i svraba, te raznih gljivica.

Želite li kvalitetniju, jaču i sjajnu kosu koja je otpornija na lomove, ispirite je kaduljom.

Kadulja, majčina dušica i menta odbijaju leptira kupusara i puževe golaće, pa ih svakako posadite uz vaše kupusnjače, te sve zeleno lisnato povrće.

Sirup od kadulje 

Za sirup od kadulje je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvjetali jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka


Sastojci:

300 g cvjetova kadulje
50 g limunska kiselina
3 litre vode
2,5 kg šećera

Postupak:

1. Cvjetove kadulje i limuntus zakuhati te ostaviti da odstoje 24 sata.
2. Ocijediti kroz krpu, dodati šećer i ponovno zakuhati.
3. Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.
4. Čepove prethodno dezinficirajte

Menta (lat. Mentha piperita)

Menta ili paprena metvica odlikuje se snažnim mirisom mentola, koji hladi i djeluje kao prirodni anestetik. Listove mente treba brati prije cvjetanja.

Čaj mente potiče metabolizam, olakšava disanje, djeluje protiv slabe probave i grčeva u želucu, za smirenje bolova u žučnom mjehuru i druge tegobe. Iako je vrlo popularan i osvježavajući, treba napomenuti da prekomjerno ispijanje čaja od mente može naštetiti srcu pa s njime nemojte pretjerivati.

Ako je čaj od mente ionako dijelom vašeg kućanstva, zašto ne biste probali sami napravitisirup od mente? S obzirom da je bogat šećerom, probajte ukupnu količinu slatkog zamijeniti umjetnim ili prirodnim sladilom, kako biste osigurali potpuno zdravlje ovog napitka.
Sirup od metvice je zdrav i osvježavajući napitak, koji djeluje smirujuće na probavni sustav. Donosimo vam recept!

Sastojci:

pola kilograma svježe metvice (cijele grančice)

30-50 grama limunske kiseline (ovisno o okusu)

tri kilograma šećera

četiri litre vode

Priprema:

Vodu stavite kuhati sa šećerom. Kad zavrije, kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru, dodajte limunsku kiselinu i pustite neka se ohladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte cijele grančice metvice, promiješajte i polopite neka odstoji 24 sata.

Sirup procijedite kroz gazu, ulijte u steriliziranu staklenku ili bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ako sirup planirate koristiti duže vrijeme, zamrznite ga kako se ne bi pokvario.

Macerat mente

Listove mente uberite po suncu i prosušite 2-3 dana.

Prelijte ih maslinovim uljem, te poklopljene ostavite stajati na toplom 40 dana.

Procijeđeno ulje stavite u tamne staklene boce.

Ovo ulje odlično je za masiranje protiv reume, gihta, migrene i glavobolje.

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum)

 

Majčina dušica normalizuje rad srca, jača nerve, popravlja raspoloženje i pomaže kod nesanice. Pogledajte za šta se još može koristiti ova lekovita biljka.

Osim za poboljšanje zdravlja, majčina dušica se koristi u kulinarstvu, kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima, specijalitetima sa roštilja…

Majčina dušica je višegodišnja, grmasta biljka sačinjena od sitnih jajastih listova i okruglih, ružičastih cvetića. U narodu poznata i kao babja dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka i bukovica, ova lekovita biljka cveta od juna do avgusta. Najčešće raste na sunčanim, suhim mjestima, po obodima šuma, livadama, pored puteva…

Ljekoviti sastojci nalaze se u listu i cvetu, pa ih zato treba pažljivo brati. Listovi i cvetne stabljike majčine dušice sadrže eterična ulja, među kojima su timol i karvakrol i flavonoide koji opuštaju mišiće.

Majčina dušica djeluje:

Eterično ulje majčine dušice pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem jer normalizuje srčani rad, jača nerve, popravlja raspoloženje, pomaže kod nesanice…

Čajevi od ove biljke blagotvorno utiču na organe za varenje, a koriste se za lečenje disajnih puteva jer podstiču izbacivanje sluzi.

Osim za poboljšanje zdravlja, majčina dušica se koristi u kulinarstvu, kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima, specijalitetima sa roštilja, supama, marinadama, umacima i sosovima. Koristi se i za pripremanje školjki i divljači.

Ljekoviti recepti:

1. Protiv reume

U litar rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodajte 80 g cvetova majčine dušice. Ostavite da odstoji 20 dana, procedite i koristite za masiranje bolnih mesta na telu.

2. Čaj za miran san

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i zato je treba kuvati u poklopljenoj posudi. Čaj skuvan u otvorenoj posudi i s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.

Dakle, da biste napravili dobar čaj, uzmite kašiku majčine dušice, prelijte je s dva decilitra ključale vode, poklopite i posle pola sata ocedite. Zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.

3. Za zdrave sinuse

Jednu kašiku majčine dušice prelijte vrućom vodom i inhalirajte se dva puta dnevno.

4. Losion za kosu

U litar hladne vode stavite po 20 g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavinu bilja ostavite da stoji tri sata u hladnoj vodi, pa je zatim zagrejte do temperature od 80 stepeni, procedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu. Ovaj losion koristite jednom dnevno za blagu masažu korena kose. Spoj ove tri biljke uništava mikrobe koji napadaju kožu glave, izazivajući perutanje.

5.Kupka od majčine dušice

Za jačanje slabašne djece, oboljelih od dišnih bolesti, reumatičnih bolesnika napravite ljekovitu kupku. U toplu vodu za kupanje ulijte čaj od majčine dušice. Kupka bi trebala trajati oko 20 minuta.

Neven (lat. Calendula officinalis)

Gdje god ga posadili, njegovi  lijepi žuti cvjetovi bit će predivan ukras od lipnja pa sve do prvih mrazeva. Propustite li koji put pogledati prognozu vremena, ovi žuti cvjetovi djeluju poput meteorologa: ako su cvjetovi zatvoreni i nakon 7 sati ujutro, toga će dana padati kiša!

Čaj koji ćete napraviti od sušenog nevena djelujeprotuupalno i jača imunitet, regulira menstruaciju, smiruje želudac i crijeva. Budući da je iznimno jaka imunološka biljka, osobe s autoimunim bolestima ne smiju ga uzimati!

Poznata je i njegova vanjska upotreba, kod kožnih oboljenja. Ova biljka s fitoncidima iz svog korijena odbija gliste nematode, pa ga je odlično posaditi pokraj gredice s mrkvom ili između ruža.

Izrada kreme od nevena:

Krema od nevena odličan je saveznik u liječenju kožnih iritacija, osipa, akni i ekcema, a za njenu vam je izradu potrebno ulje nevena (macerat nevena u biljnom ulju)Ostale sastojke možete kupiti u biljnim ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane.

Potrebno je:

1 šoljiica nevenovog ulja (macerat u nekomedogenom ulju),

4 čajne kašikice pčelinjeg voska,

eterična ulja po izboru (lavanda i čajevac su preporuka),

1 šoljica tople destilirane/pročišćene vode,

termometar,

posudice ili teglice za pohranu.

Ovaj recept uključuje miješanje vode i ulja, sastojaka koji se inače ne povezuju, stoga će biti potrebno pogodititemperaturu vode i ulja (najveća razlika može biti do 5-10 Celzijevih stupnjeva). Ako ovaj korak dobro izvedete, krema će biti lagane i nježne teksture, za razliku od masti i losiona koji sadrže samo ulja.

U lonac ulijte vodu i stavite na najnižu temperaturu, a u staklenu zdjelicu stavite ulje i pčelinji vosak. Zdjelicu zatim stavite u lonac tako da je voda do polovice zdjele s vanjske strane i ostavite da se sastojci tope na najnižem plinu/struji.

Kada se ulje i vosak otope u tekuću smjesu, izvadite zdjelu iz lonca. Šalicu mlake vode potom stavite u lonac kako bi se voda zagrijala na temperaturu blizu temperature smjese ulja.

Ako posjedujete termometar za vodu, možete njime izmjeriti temperature vode i smjese ulja.
Kada se temperature pogode (mogu se razlikovati u 5-10 stupnjeva) i obje smjese budu tople, uzmite ručni mikser. Ukoliko koristite eterična ulja, sada je vrijeme da ih dodate.
Vodu vrlo polagano ulijevajte u smjesu ulja, cijelo vrijeme miksajući na većoj brzini. Ubrzo biste trebali vidjeti kako se voda i ulje povezuju, a krajnji proizvod će biti kremaste teksture.

Gotovu kremu zatim premjestite u posudice za pohranu.

U kremi smo koristili vodu, što znači da krema neće imati dug rok trajanja. Najbolje je da posudice čuvate uhladnjaku, a sigurno ih možete koristiti 30-ak dana. Najvažnije je kremu uzimati čistim rukama i čuvati je na hladnome.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)