LJEPOTA I ZDRAVLJE

Za liječenje postporođajne depresije odobren je prvi lijek

Za liječenje postporođajne depresije odobren je prvi lijek koji je napravljen za specifično stanje koje pogađa jednu od sedam porodilja. Do sada su ženama koje pate od postporođajne depresije prepisivani uobičajeni antidepresivi.

Breksanolon novi lijek, u kliničkim studijama je volonterima davan kroz infuziju, a značajno je smanjio simptome postporođajne depresije, u odnosu na placebo lijek.

Ovaj lijek napravljen je tako da utiče na hormonske “puteve” na koje antidepresivi do sada nisu mogli.
Postporođajna depresija, za razliku od drugih depresivnih poremećaja, ima veoma specifičan uzrok porođaj. Breksanolon je sintetička forma hormona alopregnanolona, čiji nivo drastično pada nakon porođaja. Hormon, a samim tim i ovaj lijek, reguliše neurotransmiter GABA, koji utiče na depresiju i promjene raspoloženja.
Izumitelji ovog lijeka sada rade na razvoju pilule koja će imati isti mehanizam djelovanja, odnosno koja će liječiti postporođajnu depresiju.

Pokazalo se i da ovaj novi lijek pomaže i kod ozbiljnijih depresivnih poremećaja. Ono što je dobro kod ovog lijeka, kažu stručnjaci, je to što djeluje brzo, i što već jedna doza primljena kroz infuziju nudi olakšanje, tj. smanjenje simptoma.

Međutim, ono što nije dobro je to što je ovaj lijek za sada preskup košta 34.000 dolara i zahtjeva da pacijent bude u bolnici kako bi 60 sati primao infuziju. Ipak, stručnjaci se nadaju da će ovo otkriće dovesti do novih otkrića lijekova za postporođajnu depresiju, koji će ženama pomagati, a koji će biti i priuštivi.

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close