Opadanje kose nakon poroda, da li se trebate zabrinuti

Mnoge žene se suočavaju sa opadanjem kose nakon poroda, ali niste jedine, vjerovatno će vas to utješiti. Pa se pitate da li će se to opadanje umanjiti. Odgovor na ovo jeste da se suviše brinete bezpotrebno jer povećano opadanje kose nakon poroda obično prolazi relativno brzo i bez posebnih postupaka.

Postoji i nekoliko metoda koje će vam pomoći da smanjite opadanje kose poslije poroda. Važan faktor koji utiče na opadanje kose nakon poroda jeste promjena hormona u tijelu. U vrijeme trudnoće hormoni brinu da vaša kosa izgleda bujnija i ljepša. Kako kažu žene u trudnoći se proljepšaju, odnosno dobiju posebnu draž. Sniženje nivoa trudničkih hormona često uzrokuju ubrzano opadanje kose nakon poroda. Brine vas da ćete skroz oćelaviti, ipak to je suvišno, ipak to je normalno stanje, postepeno će kosa da vam bude ista kao i u trudnoći, lijepa i gusta.

Savjetujemo vam da se pobrinete za dovoljan unos važnih hranjivih tvari za kosu, to jeste da unosite dovoljno cinka i vitamina grupe B. Poslije poroda budite neko vrijeme nježni prema vašoj kosi, perite je samo kada je to baš potrebno. Takođe koristite kvalitetan balzam za kosu i češalj sa širokim razmacima.

Biotin će vam pomoći da održite kosu zdravom, bakar je idealan za održavanje normalne pigmentacije kose. Takođe željezo, folna kiselina su potrebni za stvaranje krvi, a korijen kose snadbijeva hranjivim tvarima.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)