Ljekovita Svojstva “Leće”

Šta je Leća?

 

Naučnici smatraju da je Leća nastala na Bliskom istoku ili na Mediteranu, leća je bila izvor prehrane za naše pretke još od prapovijesti. Leća je najstariji puls koji je poznat čovjeku i jedan od najranijih udomaćenih usjeva. Riječ leća dolazi od latinski lens, i doista, ovaj rođak graha je oblikovan kao dvostruko konveksna optička leća po kojem je i dobila svoje ime, po uzoru na graašku leće.

Artefakti leće pronađeni su na arheološkim iskopavanjima na obalama rijeke Eufrata iz 8000. godine prije nove ere. postoje dokazi o tome da Egipćani, Rimljani i Hebreji jeli ovu mahunu. Leća se također spominje nekoliko puta u Bibliji; jedan primjer je u Knjizi Postanka i priči o Ezavu, koji je dao svoje prvorodstvo za zdjelu grimizne leće i kruh.

Zdravstvene prednosti leće uključuju promicanje zdrave trudnoće, povećanje razine energije, promicanje crijevne regularnosti, potpora gubitku težine, reguliranje razine šećera u krvi, puferiranje učinaka slobodnih radikala i sprečavanje raka. Ostale prednosti uključuju snižavanje razine kolesterola, smanjenje rizika od srčanih bolesti, pomaganje održavanja idealne toničnosti krvi i sprečavanje ateroskleroze krvnih žila.

Leća je nevjerojatno nevjerojatna hrana koja iznenađujuće mnogo ljudi ne koristi. Međutim, njihova relativna priuštivost i dostupnost trebali bi biti viši na vašem popisu izbora hrane, jer se mogu ugraditi u razne recepte za vašu želju. Oni rastu u mahunama, slično grahu, ali se relativno lakše pripremaju.

Ali njihova raznovrsnost u kuhanju je daleko od jedinog razloga zbog kojeg bi trebalo koristiti više leće, jer su one podcijenjene, što pojednostavljuje dnevne potrebe. Pogledajmo što prehrana leća može ponuditi.

Nutriciona Vrijednost Leće

Za jednu posluživanja 150g (kuhano)

Kalorije: 250-300
Ukupna masnoća 0,5 g
Ukupni ugljikohidrati – 23-25g
Vlakna -4-9 g
Protein -12g
Molibden -330% PDD
Folna kiselina -90% PDD
Bakar -56% PDD
Fosfor -51% PDD
Mangan -49% PDD
Željezo -37% PDD
Pantotenska kiselina -25% PDD
Cink -23% PDD
Vitamin B6 -21% PDD
Kalij -21% PDD
Male količine selena
PDD – Preporućena dnevna doza

Kao što možete vidjeti, leća je pravi izvor energije, ima ogromne količine esencijalnih vitamina i minerala, da ne spominjemo vlakna i proteine. Ali to nije sve. Sada je vrijeme da vidite ljekovita svojstva leće na vaše zdravlje.

 

Ljekovita Svojstva Leće

 

1. Promoviše zdravu trudnoću

Trudnoća nije uvjek krstarenje na mirnim vodama, pogotovo ako majka nije svjesna ili nije u stanju zadovoljiti prehrambene potrebe. Jedna od najvažnijih hranjivih tvari tijekom trudnoće je folna kiselina, koja osigurava zdrav razvoj mozga i izbjegava defekte neuralne cijevi. Osim toga, žene koje tijekom trudnoće dopunjuju / konzumiraju dovoljno folne kiseline, vjerojatno neće imati preuranjene porođaj, a također sprečavaju razvoj dječije paralize(Kičmena Bifida).

2. Leća povečava razinu energije

Jedan od uzroka hronično loših energetskih razina je nedostatak željeza, budući da čini bitan dio hemoglobina, jer hemoglobin pomaže crvenim krvnim stanicama da pravilno oksigeniraju i neutraliziraju letargiju uzrokovanu slabom oksigenacijom. Žene posebno imaju veće zahtjeve za željezom od muškaraca, čineći leću izvrsnim i pristupačnim izvorom željeza. Leća je dobar izvor željeza i opskrbljuje više od 30% vašeg potrebnog dnevnog unosa.

3. Poboljšava zdravlje probavnog trakta

Ako redovito patite od zatvora ili neredovne stolice, leća vam može pomoći. Redovita konzumacija leće pomaže vašoj probavi i čini vas redovnim, jer vlakna sadržana u Leći pomaže eliminaciju otpadu i također sprečavaju prekomjernu resorpciju vode u debelom crijevu. Kako se voda resorbira, otpad postaje sve kompaktniji, a stolica postaje redovna, i otežava naglo proterivanje. Budući da danas prosječna osoba ne konzumira dovoljno vlakana u svojoj prehrani, leća se može pokazati kao ukusna opcija.

4. Leća je korisna za mršavljenje

Pitajte bilo kojeg nutricionistu za recept za gubitak težine i bit će vam rečeno da ograničite svoje kalorije i jedete raznovrsnu hranu. Leća je izuzetno pogodna za ovu svrhu, jer samo jedna porcija sadrži samo 230 kalorija, ali je izuzetno popunjena hranjivim tvarima. Osim toga, zahvaljujući prisutnosti vlakana i bjelančevina, apetit je u osnovi suzbijen satima. Recite zbogom dosadnim žudnjama za hranom koje su glavni razlog prekida dijeta.

5. Pomoć u reguliranju razine šećera u krvi

Loša ne kvalitetna hrana je posvuda, ali srećom dobra hrana nije tako teško pronaći. Leća je izvrsna opcija za kontrolu šećera u krvi, jer ne sadrže jednostavne nezdrave ugljikohidrate, već sadrže sporije probavljive vrste. To, zajedno s visokim sadržajem vlakana, usporava brzinu ulaska šećera u krvotok i omogućuje idealan scenarij. Kakav je to idealni scenario? To je ishrana zdravim karbohidratima koji se polako absorbuju i nedozvoljavaju da velike količine šečera dospiju u krvotok, dozvoljavajući inzulinu da uradi svoj posao i odvede glukozu u mišićne i stanice jetre. Osim toga, kalorije dobivene iz ugljikohidrata vjerojatno će biti spaljeno kroz dnevnu aktivnost.

6. Može pomoći u sprječavanju raka

Vjeruje se da je veliki aspekt raka povezan s generiranim oštećenjem slobodnih radikala, što objašnjava zašto dijete bogate prirodnim antioksidansima, kao što je veganska prehrana, imaju manje prijavljenih dijagnoza raka. Dok leća ima mnogo različitih antioksidanata, oni također sadrže male količine minerala selena, koji ima jedinstvenu ulogu u prevenciji raka. Na primjer, selen potiskuje brzinu rasta tumora, tako da se imunološki sistem može prirodno zaštiti.

Selen također povećava detoksikaciju i čišćenje jetre, potičući uklanjanje spojeva koji promovišu rak. Kako selen nije čest mineral u ishrani, leća bi trebala postati važan dio vaše prehrane.

7. Može smanjiti holesterol

Prema prirodi, leća je veoma zdrava, ima nisku masnoću i praktički je bez šećera, dok je bogata vlaknima. To čini hranu izuzetno zdravom. Leća također može pomoći u smanjenju razine holesterola koji su već visoki. Mnogi lijekovi za kolesterol blokiraju enzim koji je uključen u proizvodnju holesterola. Bakar, mineral koji se nalazi u leći, ima isto djelovanje, ali je vrlo siguran, za razliku od tableta koje ćesto nose sa sobom neželjene efekte. Ne očekujte da će čudesno smanjiti vaš holesterol za više brojni jedinica svake sedmice, ali sedmićna potrošnja trebala bi s vremenom donijeti poboljšanje.

8. Smanjite rizik od srčanih bolesti

Na stranu svi faktori, još uvijek postoji jedna mjera koja može ukazivati na visoki rizik od bolesti srca, čak i ako vodite relativno zdravu ishranu. Ova mjera je vaša razina homocisteina, koja povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i embolije, povećavajući rizik od moždanog udara i srčanog udara. Homocistein je aminokiselina koju tijelo proizvodi prirodno, ali se akumuliraju u tjelu nakon nedostatka vitamina B i folne kiseline. Leća sadrži više nego dovoljno folne kiseline i drugih B-vitamina, koji potiču razgradnju homocisteina i na taj naćin štiti vas od ove ozbiljne bolesti.

9. Spriječite aterosklerozu krvnih žila

To je nakupljanje plaka na stijenkama krvnih žila, što je glavni čimbenik za srčane bolesti i moždani udar. Leća, zahvaljujući svojim visokim vlaknima i antioksidantima, sprječava pojavu ovog oksidativnog procesa i inhibira prianjanje debelih naslaga na zidove krvne žile. Poznato je da ateroskleroza ima jaku upalnu vezu.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)