Ljekovita Svojstva Čaja “Krizanteme”

Što je čaj od Krizanteme?

Čaj je dobiven od egzotičnih mirisnih cvjetova krizanteme koji su znanstveno poznati kao Chrysanthemum indicium. Biljni čaj pripada Kini i desetljećima je dio tradicionalne kineske medicine. Krizantemin čaj se konzumira širom svijeta i smatra se prirodnim ljekom.

Zdranstvene prednosti krizanteminog čaja uključuju borbu protiv upala, potporu imunološkog sistema, jačanje kostiju, sprečavanje hroničnih bolesti, poboljšanje vida, povećanje metabolizma, održavanje kardiovaskularnog zdravlja, opuštanje živaca, liječenje kašlja i prehlade, detoksikaciju organizma.

Ugodni čaj krizanteme se može koristiti kao prirodni relaksant, krizantema sadrži i razne zdravstvene prednosti. Nutricionisti preporučuju da ga uključite u svoju prehranu jer je čaj ljekovit i cijenjen u biljnoj industriji već vijekovima.

Štoviše, šoljica svježe skuhanog čaja krizanteme može poboljšati vaš vid, pojačati imunitet, smiriti napete živce i zaštiti vas od mnogi jedinjejna koja vas čine bolesnim.

Nutritivna vrijednost čaja krizantema:

Kalcij 7%
Kalorije 20%
Dijetalna vlakna 2 g
Željezo 21%
Kalij 569 mg
Natrij 53 mg
Ukupno masti 0 g
Ukupni ugljikohidrati 4 g
Vitamin A 51%
Vitamin C 24%

Ljekovita Svojstva čaja Krizanteme

 

1. Djeluje protuupalna

Obogaćen protuupalnim svojstvima, čaj krizanteme je siguran i prirodan izvor za ublažavanje otoka i iritacije grla. Konzumiranje tople šoljice čaja može spriječiti rizike povezane s upalom i infekcijama. Krizantemin čaj postiže sve to zahvaljujući brojnim ljekoviti svojstavima koje se nalaze u njemu.

Štaviše, krizantema bi mogla postati mudra opcija kada se radi o liječenju uobičajenih zdravstvenih tegoba kao što su upale grla, glavobolje, svrbež očiju, zagušenja i respiratorni problemi.

2. Poboljšava imunološki sistema

Vitamin C je primarni vitamin koji vam je potreban da biste spriječili da imunološki sustav postane plijen zaraznim bakterijama, virusnim infekcijama, toksinima, itd. Vitamin C je antioksidant i neophodan za stimuliranje rasta bijelih krvnih stanica u vašem tijelu, koje jako doprinose vašem zdravlju.

Redovita konzumacija čaja krizanteme osigurat će odgovarajuću količinu vitamina C. Zajedno s hranjivim tvarima kao što su magnezij, kalij i kalcij. Kao rezultat, sastojci počinju jačati imunitet tako da učinkovito uklanja prijeteće elemente.

3.Ojačava kosti

Naučnici su otkrili da je visok sadržaj minerala u cvjetovima krizanteme. To znači da uključivanje čaja napravljenog s njima u vašu redovitu prehranu može poboljšati stanje vaših kostiju.

Rečeno je da minerali vraćaju izgubljenu gustoću kostiju kod starijih osoba. Nutricionisti također sugeriraju da konzumiranje čaja krizanteme u mladžoj dobi može pomoći u odgađanju nastanka bolesti vezanih za kosti. Međutim, nisu preporučili uključivanje u prehranu djece mlađoj od 12 godina.

4. Sprječava hronične bolesti

Potrebno je edukovati se o oksidativnom stresu jer može povrijediti i oslabiti organe u vašem tjelu. Naučnici su otkrili da ako se ne liječe na odgovarajući način i na vrijeme, slobodni radikali mogu brzo doprinijeti oksidativnom stresu. Za ne uklanjanje slobodni radikala se kaže da dovodi do kroničnih bolesti kao što su demencija, Alzheimerova, makularna degeneracija, rak itd.

Možete se riješiti oksidativnog stresa tako što ćete redovito pijuckati toplu šoljicu čaja krizanteme. Osigurat će dovoljno antioksidansa koji će spriječiti slobodne radikale. Kada vaše tijelo ima minimalne količine slobodni radikala, manje su šanse za oksidativni stres.

5. Poboljšava zdravlje očiju

Vaše tijelo ima potencijal pretvoriti vitamin A u beta-karoten koji je potreban za zdravlje očiju. Visok sadržaj vitamina A u vašem tijelu dovest će do zaštitite vaših očiiju i poboljšati vid. Možete dobiti mnogo vitamina A iz čaja krizanteme. Ljekovita svojstva čaja će djelovati na sprječavanje suhog oka, noćnog sljepila, mutnog vida, početka katarakte.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da uključivanje hrane obogaćene vitaminom A vašoj prehrani može čak i odgoditi bolesti oka povezane s starenjem, kao što je makularna degeneracija. Međutim, bilo bi bolje da se konzultirate sa svojim stručnjakom za oči u slučaju stalnih problema s očima i slabog vida, te da se suzdržite od samoliječenja.

6. Pospješuje metabolizam

Povećani metabolizam je neophodan za obavljanje različitih tjelesnih funkcija. Morate unositi odgovarajući tip hranjivih materija, kao što su riboflavin, niacin, choline, folna kiselina, itd. Kada se konzumiraju na dnevnoj bazi, komponente rade na ubrzanju vašg metabolizma.

Štoviše, nutricionisti su preporučili da se unose prirodne opcije poput čaja krizanteme jer ne sadrži štetne materije. Povećani metabolizam dodatno pomaže u hormonalnim i neurotransmiterskim aktivnostima, poboljšava cirkulaciju i pomaže za gubitak težine. Krizanteme su prirodni izvor ljekoviti jedinjenja za održavanje aktivnog i energiziranog tijela.

7. Održava kardiovaskularno zdravlje

Studije su pokazale da čaj krizanteme može smanjiti razinu visokog krvnog pritiska i pružiti olakšanje koronarnim arterijskim bolestima. Za čaj se kaže da kontrolira razinu kolesterola, a time pomaže spriječiti razne kardiovaskularne probleme kao što su moždani i srčani udar.

Također, u tijeku su mnoge studije koje identificiraju učinke hranjivih tvari koje se nalaze u čaju krizanteme na aterosklerozu. Nutricionisti preporučuju krizantemin čaj zbog visokog sadržaja kalija koji je poznat kao vazodilatator.

8. Opušta živce

Uz napete živce i stresan uma, ne možete se fokusirati na ništa oko sebe. Zato su nutricionisti naglasili da se treba opredjeliti za zdravu ishranu i umjeren način života. Prirodno lječenje uključuje uključivanje uravnotežene prehrane koja je raznovrsna i sadrži korisne hranjive tvari. U tom slučaju, čaj krizanteme može raditi za vas. Poznat je po raznovrsnosti mnogih hranjivih sastojaka.

Kada konzumirate krizantemin čaj nakon dugog i napornog dana, to će izazvati smirenost i spokoj u vašem umu. Enzimi koji se nalaze u čaju stimulirat će vaše hormone stresa. Proces će vam u konačnici pružiti ohlađeno i opušteno mentalno stanje, i moći ćete se koncentrirati, i fokusirati više na vašu porodicu i zadatke pred vama.

9. Pomaže kod kašalja i prehlada

Držanje čaja krizantema kod kuće je zgodno kada se radi o liječenju prehlade, gripe, blage groznice i stalnog kašlja. Uz promjenu vremena, virusne infekcije postaju uobičajene i počinju škoditi vaše zdravlje

Nutricionisti su predložili da se konzumiraju najmanje dvije šalice svježe pripremljenog čaja krizanteme dok se vaše stanje ne stabilizira. Umirujuća i ljekovita svojstva čaja će smanjiti intenzitet groznice, a antioksidansi će se učinkovito boriti protiv bakterija i virusa.

Iako kućni ljekovi ne izazivaju štetne efekte, ali u slučaju konstantne visoke temperature, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom za primarnu zdravstvenu zaštitu.

10. Detoksicira i čisti vaše tijelo

Ako tražite prirodni detoksikant, čaj od hrizanteme je sigurna opcija. Čaj sadrži i diuretička svojstva. Pomoći će učinkovito ispirati toksine, hemikalije i višak soli iz vašeg organizma. U konačnici pomoči vašem tjelu da se bori protiv pravi problema a ne izbacivanju toksina, to prepustite krizantemi.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)