Ljekovita Svojstva “Maline”

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline. Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala. Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Plodovi maline izvanredno su ukusni i zdravi, ali ljekovitost listova mnogo je veća od plodova. Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer liječi mnoge tegobe ženskih organa. Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscjetka. Može se piti prije, tokom i nakon poroda. Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonizira maternicu, sprečava pobačaj, pomaže tijekom poroda i sprečava jako krvarenje nakon poroda. Nakon poroda ubrzava oporavak maternice i potiče stvaranje mlijeka. S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg mjeseca trudnoće. Pijte dvije do trišoljena dan. Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dječjih proljeva i kod očnih oboljenja.

Svojstva protiv raka

Maline su prepune antioksidanata koji se bore protiv raka. Imaju jednu od najvećih koncentracija antioksidanata bilo kojeg voća na zemlji, skoro 10x više od paradajza. Maline sadrže i elaginsku kiselinu, prirodni fenolni antioksidant koji se nalazi u plodovima voća i povrću. Ispitivanja su otkrila da fitonutrijenti maline imaju važnu ulogu u snižavanju oksidativnog stresa, smanjenju upale i na taj način menjaju razvoj ili reprodukciju ćelija raka.

Održava kardiovaskularno zdravlje

Sadržaj kalijuma u Malinama pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska. Maline su bogate mineralima kao što su mangan, bakar i gvožđe koje potiću proizvodnju crveni krvni zrnaca.

Poboljšava plodnost

Članak u časopisu Medical Daily tvrdi da bi vitamin C i magnezijum u malinama mogli poboljšati plodnost kod muškaraca i žena. Jedna teorija tvrdi da antioksidanti u malinama štite zdravlje spermija, promovišu začeće i smanjuju rizik od pobačaja.

Pojačanje raspoloženja i memorije

Konzumiranje Malina može da spreči oštećenje mozga i gubitak pamćenja povezanog sa starenjem. One takođe sprečavaju bolesti i druge simptome starosti tako što smanjuju stres čelija kroz svoje antioksidano djelovanje. Jedna studija navodi da veći unos Malina bogatih flavonoidima može smanjiti kognitivni pad. Zanimljivo je da antocijan djeluje u sinergiji s kvercetinom kako bi se spriječio gubitak pamćenja.

Zdravlje tkiva i krvni sudovi

Maline su pune vitamina C koji pomaže u popravljanju tkiva kože i pomaže u regeneraciji kože, kostiju, ligamenata i krvnih sudova.

Protuvupalna svojstva

Malina sprječava oštećenje staničnih membrana kroz protuupalna svojstva koja pomažu kod bolesti srca, jačaju vaš imunološki sustav i pomažu pri probavi. Nedavna studija tvrdi da je Ellagic kiselina, prirodni fenolni antioksidant koji se nalazi u plodovima i povrću, a prisutan u soku od maline, odgovoran za protivupalno djelovanje Maline u Probavnom traktu.

Poboljšava imunitet

Maline su bogate vitaminom C, koji povećava opštu imunitet na svakodnevne bolesti i retke infekcije. Vitamin C povećava nivo antioksidanata u malinama i pomaže u čišćenju krvnih ćelija kako bi se spriječili neželjeni virusni upadi. Antioksidanti kao što su fenoli i antocijan održavaju nas zdravim i odbijaju neke od efekata starenja, tako da možemo ostati zdravi u godinama koje dolaze.

Održava zdravlje očiju

Kombinacija antioksidanata kao što je vitamin C, vitamin A i fenoli u malinama sprečavaju bolest i štite membrane oka koje proizvode vodenu tekućinu i tako čiste i štite oči od isušivanja. Ellagic kiselina koja se nalazi u Malinama je takođe aktivna komponenta zdravog vida.

Izvrsna za dijabetičare

Rheosmin, Tiliroside, Fruktoza, visoko vlakna i nizak glikemijski indeks malina, čini ih slatkim poslasticama za dijabetičare i svakoga tko mora paziti na nivo šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje

Malina je bogata vlaknima, tako da će vas napuniti bez dodatnog utroška kalorija. One su takođe puni vode i kalijuma koji će spriječiti dehidraciju i sve neugodne nuspojave koje ga prate, kao što je lažni osjećaj gladi.

Priprema čaja za trudnice: kašiku lista maline prelijte sa šoljom vruće vode. Pijte toplo.

Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata. Čaj od maline pomaže kod ženskih bolesti, pruža zaštitu od sunca, jača imunitet, reguliše dijabetis, štiti od bolesti srca i krvnih žila, snižava visoku temperaturu, idealan čaj za lakši porod.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)