U dječijim pelenama pronađeno oko 60 različitih hemikalija koje su štetne

Francuski naučnici su otkrili da su u jednokratnim pelenama dječijim pronašli tragove vrlo opasnih hemikalija.

Odmah po dobivenim rezultatima, vladajući su proizvođačima dali rok od 15 dana da iz pelena uklone spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje. Jedna od pronađenih hemikalija je i glifosat, herbicid koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kao “vrlo vjerovatno kancerogen”.

Podatak koji je jako zabrinuo roditelje je činjenica da su potencijalno štetne hemikalije pronađene i u pelenama koje imaju naziv ekološke. Naučnici kažu da su pronašli čak 60 različitih hemikalija, a neki od tih spojeva su zabranjeni u Evropskoj uniji.

Ovo istraživanje je čak trajalo dvije godine, između 2016 i 2018 godine,a testirane su čak 23 različite vrste dječijih pelena, koje su se mogle nabaviti u Francuskoj. Naučnici su samo izjavili da se radi o vrlo poznatim brendovima pelena. Agencija za okoliš i medicinu rada Anses kaže da je detektirano više škodljivih spojeva u jednokratnim pelenama koje se proširuju urinom i dospijevaju u bebin organizam preko bebine kože.

Oglasila se i francuska ministrica zdravstva Anjez Buzi o cijelom slučaju kaže, da i dalje nastave da koriste pelene, i priznala je da rezultati istraživanja ne isključuju potencijalni dugoročni rizik te kaže da treba poduzeti sve da bi se zaštitila djeca. Rezultati su napravili pometnju između proizvođača Pampersa i Joone pa su se oglasili: Naše pelene su bile sigurne, te da pelene ne sadrže ni jednu tvar s popisa alergena koji je izdao EU.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)