Alergijska reakcija bebe na hranu

Kod pojedinih beba alergija se razvija neposredno po rođenju. Ovdje se najčešće radi o osipu nastalom uslijed kontakta s odjećom opranom određenom vrstom deterdženta. Osim toga, pojedine bebe reagiraju burno na neki lijek, dok druge ipak ne podnose određene bjelančevine iz umjetnog mlijeka. Najveći broj alergija uzrokovanih namirnicama nastaje u uzrastu poslije navršenih šest mjeseci, kad beba počne uzimati i ostale namirnice, a ne samo majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko. Najčešći uzročnici alergija u tom uzrastu jesu neadaptirano kravlje mlijeko, gluten i jaja. Odmah poslije njih su jagodičasto i bobičasto voće i proizvodi na bazi kikirikija.

Ako sumnjate da vaše dijete pati od alergije, zapisujte sve namirnice ili napitke koje pojede ili popije u toku dana , kao i reakcije koje se nakon toga javljaju. Nemojte samovoljno isključiti namirnice iz njegove prehrane, jer mu tako možete oduzeti važne hranjive tvari. Alergija na hranu dijagnosticira se samo alergološkim testom na koži.

Tekući ekstrakt određene namirnice, potencijalnog alergena, stavlja se na kožu, a onda se koža bocka lancetom. Ako je dijete alergično, postepeno će se na mjestu uboda pojaviti izbočina veća od 3 mm. Za dobivanje rezultata analize krvi potrebno je proći od 10 do 14 dana. Anafilaktička reakcija se tretira adrenalinom, dok se blaži oblici alergija kontroliraju izbjegavanjem namirnice alergena. U slučaju netolerancije na hranu, najdjelotvornija metoda je isključivanje namirnica iz prehrane, kao i povremeno isprobavanje upravo namirnica za koje se smatra da izazivaju lošu reakciju organizma.

Siptomi alergije su: kihanje, suzenje očiju. oticanje usana, jezika i sluznice usta i grla i obično se javlja oko sat vremena nakon konzumiranja hrane. Čim primijetite neke od simptoma, vodite dijete doktoru.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)