Najveće prijetnje u 2019.godini za ljudsko zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je popis najvećih prijetnji za ljudsko zdravlje u 2019.godini, a na vrhu spiska je ebola. Zdravstvena organizacija je također  dokazala da bolest koja je još jedna  na vrhu jeste denga groznica, tim se virusom zarazi oko 390 miliona ljudi.

Čovječanstvu prijeti i hronične bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa, rak, koje su uzrok 70 od sto smrti u svijetu.  Svjetska zdravstvena organizacija takođe navodi  da su uzroci smrti često konzumiranje duhana i alkohola, nezdrava hrana i manjak fizičke aktivnosti, te zagađenje zraka.

Posebnu opasnost Svjetska zdravstvena organizacija navodi i protivnike vakcinacije, zbog kojih se vraćaju bolesti koje su gotovo istrijebljene u prošlosti. Čak su se vratile male boginje, koja je povećana stopa  za 30 odsto na globalnom nivou i ako je vakcina protiv boginja od 1963. godine u opticaju. Epidemiju malih boginja u Evropi 2018. godine zhvatilo je čak 41.000 ljudi, dok je taj broj u 2016. godini bio 5.000.

Odbijanje vakcina predstavlja prijetnju svakom dosadašnjem napretku u sprečavanju bolesti koje se mogu zaustaviti na taj način. Mada su vakcine dostupne svima, kako bih se gotovo sve  iskorijenile, ali odbijanjem vakcina su ponovo se pojavile. Vakcine sprečavaju dva do tri miliona smrti godišnje, a moglo bih se i smanjiti čak još 1,5 miliona života kada bih se stepen vakcinacije povećao.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)