Preslica čaj za jaču kosu i nokte

Preslica je moćan lijek, eliksir ljepote i sredstvo za čišćenje. Sve se to odnosi na naočigled običnu i lako dostupnu biljka koju mnogi iz zablude smatraju štetnim korovom. Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) možda vam je poznatija pod nazivima rastavić, voščenka, konjski rep, hvošč ili cinkrot. Stoljetna tradicija zabilježila je njene mnoge ljekovite primjene, koje variraju od naroda do naroda, ovisno o podneblju u kojem raste.

Nije samo prirodan lijek, nego je i sredstvo za pranje posuđa, pjeskarenje i poliranje, a koriste je i za čišćenje arheoloških izložaka

Preslica je jedna od onih nevjerojatnih biljaka koje liječe skoro sve bolesti. Može se koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje. Preslica sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline.
Preslicu  nemojte brati na zagađenim poljima. U ožujku i travnju beru se samo neplodne zelene stabljike tako da se prirežu do zemlje i osuše u hladu. Nakon sušenja mora zadržati zelenu boju.
Preslica pomaže kod gubitka pamćenja, hemoroida, menopauze, gingivitisa, dijabetisa, upale dišnih organa, anemije, raka kostiju, bubrega, mjehura, prostate, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, podmlađuje kožu i proljepšava, jača nokte i kosu.
Čaj od preslice se koristi tako što kašiku svježe preslice kuhate 5 minuta u 2,5 dcl vode, zatim procjedite i pijete u gutljajima. Pijte 2-4 šolje na dan.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)