Kako ukloniti tjemenjaču kod beba

Tjemenjača je uobičajni problem kože glave kod novorođenčadi, pretežno se javlja u prvim mjesecima života. Stručni naziv za tjemenjaču je “Infantilni seboreični dermatitis” koji se manifestuje u vidu čvrstih bjeličasto žučkastih naslaga na tjemenu bebine glave. Koža ispod zahvačenog dijela, je crvenkaste boje i nadražena. Večina stručnjaka smatra da tjemenjača ne stvara neugodnost bebama, pa čak ni u vidu laganog svraba. Važno je napomenuti da nije kontagiozna, tj nemože se prenjeti na drugu bebu.

Tačan uzrok nastajanja tjemenjače je još nepoznat, opšto mišljenje je da nastaje pod uticajem više faktora. Predpostavalja se osnovni uzročnici nastanka tjemenjače hormoni, koji tjekom trudnoče kroz plecentu prelaze sa majke na dijete, što kod beba potiče prekomjerno stvaranje masti u folikulama dlake. Koža kod ovakvi beba je osjetljiva, suha, i sklona ljuštenju.

Ističemo da tjemenjača može da bude posljedica iritacije kože agresivnim sapunima i šamponima, a u rijeđim slučajevima uzročnik je gljivična infekcija. Prilikom pojaćane produkcije masti gljivice se razmnožavaju zajedno sa bakterijama.

Tjemenjača uglavnom prolazi spontano u roku od nekoliko mjeseci. Međutim može se primjeniti nekoliko postupaka kojim se ublažiju ili trajno otklanja tjemenjača. Metode koje se preporučuju su tretman blago zagrijanim bebi uljem, koje se nanosi na područije zahvačeno tjemenjačom i ostavlja se par sati da djeluje. Poslje se uklanja pranjem blagim bebij šamponom.

Poslje pranja kosu treba lagano masirati peškirom i četkati mekanim četkama u suprotno od pravca rasta bebine kose. Na taj način se uklanjaju ljuspice od tjemenjače. Čak i ako beba ima vrlo malo kosice redovno pranje i četkanje djeluje preventivno na nastanak tjemenjače.

Ukoliko primjetite da tjemenjača se ne povlaći, ili nasuprot širi na druge djelove tjela, treba se obratiti pedijatru. Prema stepenu raširenosti tjemenjače doktori prepisuju ljekove koji će djelovati na ekceme. Pretežno se prepisuje krema ili specijalni šampon protiv gljivica, koji sadrži anti-gljivične sastojke ketokonazol i selen.

Kortikosteroidne masti se prepisuju u rijetkim slučajevima i to kod izrazitog crvenila i zapaljenja.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)