Savjeti pedijatara kako sniziti temperaturu kod dijece

Savjeti pedijatara šta i kako uraditi kada dijete dobije visoku temperaturu, svaki roditelj se jako zabrine. Naime visoka temperatura je ustvari posljedica obrambene aktivnosti organizma, visokom temperaturom se uništavaju bakterije i virusi u organizmu i tako se organizam bori sa bolešću. Pretjerano visoka temperatura može da bude opasna i zato je treba snižavati.

Temperatura do 37 stupnjeva celzija mjerena ispod pazuha, odnosno 37,5 mjerena u guzi smatra se normalnom temperaturom za djecu. Ako je temperatura viša od 37,5 odnosno 38 mjerena u guzi treba onda djeci davati što više tečnosti, ali ipak takvu temperaturu ne treba snižavati po svaku cijenu. Ako je temperatura 38,5 ispod pazuha, a 39 u guzi to se smatra previsokom temperaturom i treba je snižavati.

Kako treba postupiti pri visokoj temperaturi:

Nemojte dijecu utopljavati da se preznojavaju, samo blago ih obucite i pokrijte laganim čaršafom, dajte malo više tečnosti. Pripazite da dijete ako se igra da previše ne bude živahno, zračite prostoriju u kojoj dijete boravi, ne vodite dijete na hladan zrak, ako dojite bebu što više je stavljajte na dojke jer će mu mlijeko unijeti dosta tečnosti, kupajte dijete u mlakoj najmanje 20 min.

Snizite i temperaturu sa sirupima i čepićima  prema preporuci pedijatara paracetamol sirup je najbolji za dijecu. Ne koristite alkoholne obloge, jer alkohol naglo snižava temperaturu na površini kože. Alkohol dovodi do sužavanja krvni žila i sprečava hlađenje. Osim toga se alkohol upija kroz kožu djeteta i isparava pa može doči do trovanja.

Kada treba odvesti dijete doktoru.

Kada dijete ima povišenu tempreraturu a mlađe je od 3 mjeseca, ako je ukočen vrat,rektalna temperatura viša od 40 stupnjeva, osip ili krvave podljeve, jaka glavobolja i povračanje, malaksavost, i ako temperatrura traje više od tri dana.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)