Peršun kao čaj

Čaj od peršuna se priprema još od antičkih vremena (tačnije stare Grčke), gdje se pijo za izbacivanje viška vode iz organizma, za čišćenje bubrega, te kao detoksikant organizma nakon obilnih i masnih večera. Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka, koja cvjeta u julu i avgustu. Cvjetovi su mu zelenkasto-žute boje, skupljeni u štit na vrhu stabljike koja je uglasta, a listovi su mu trostruko perasti i svijetlo zelene boje.
 Peršun kao lijek pomaže i kod slijedećih bolesti: artritisa, upale bešike, anemije, alergije, bolesti bubrega, gihta, celulita, bolesti srca, bolesti jetre i prostate, gojaznosti, kod parazita u crijevima, te kod loše cirkulacije.
Korijen peršuna, sjeme i list sadrže eterična ulja i bogati su C vitaminom. U njihovom sastavu se nalazi apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi. Najviše ga ima u peršunovom eteričnom ulju, koje se dobija iz sjemena i korijena.
Čaj od peršuna je idealan za žene, jer ima estrogeno djelovanje i pojačava libido. Kao prevencija čaj se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanja kostiju. Za liječenje se najčešće koristi čaj od listova ili sirup od korijena peršuna.
Priprema
U 2,5 dl vode stavite jednu kašiku korijena peršuna i kuhajte 5 minuta, nakon čega čaj držimo poklopljen 10 minuta, a procijedite ga tek nakon što se ohladi. Pije se 3 puta po 1 šolja. Ovakva priprema čaja, namijenjena je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka, otežano mokrenje, a odličan je za smirivanje nervne napetosti i ublažavanja bolova u tijelu.
Čaj od peršuna pomaže kod: jačanja potencije, čišćenja krvi, mršavljenja, bubrežnih kamenaca, upala mokrećnih kanala.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)