Kada beba treba da sjedi

Često se roditelji pitaju s koliko mjeseci dijete smije zauzeti poluležeći položaj, a kada može početi sjediti. Za savladavanje vještine sjedenja potrebno je da dijete svlada kontrolu glavice i vrata.

Kao i druga pitanja o razvoju djece, odgovor na ovo pitanje je individualan i ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito se može reći da postoji određeni tempo usvajanja vješina, i razvoja djece, te razdoblje kada djeca počinju sjediti.

Kako znati kada je dijete spremno za sjedenje:

Ako dijete u prvom tromjesečju nasilno stavimo u sjedeći položaj, ono može da razvije totalno nepravilnu zgrbljenu kralježnicu. Ako bih nastavili stavljati dijete u sjedeći položaj u  4. mjesecu života zgrbljenost će biti samo djelomična i to u lumbalnom dijelu kralježnice. U razdoblju od 4. mjeseca dijete može biti u polusjedećem položaju, primjerice vama na krilu.

Dijete između 6. i 8. mjeseca života sjedi samostalno, čak se može i upirati vlastitom rukom o koljeno. Pri tome nema grbe na kralježnici. Dakle, dijete se može početi posjedati tek onda kad ono svlada kontrolu glavice i vrata.

Zato naš savjet je da bebu nikako na silu ne stavljate da sjedi, neka sve ide svojim tokom i redosljedom.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)