Da li ste znali da je kamilica kraljica zdravlja

Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite. Kamilica voli laganu zemlju. Posadite ju u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u lipnju, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti. Sušite kamilicu u hladu.

Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.

Ljekovito djelovanje kamilice:

Primjena kamilice je široka, od brige za ljepotu pa do ozbiljnijih tegoba.

Kamilica djeluje:

1.protiv grčeva
2.antiupalno
3.antialergijski
4.antiseptički
5.umirujuće
6.kao probavni stimulans
7.kao blagi analgetik
8.protiv menstrualnih bolova
9.opušta mišiće
10.njeguje problematičnu kožu
11.poboljšava funkciju jetre
12.jača kosu

Šta sve možete napraviti od kamilice:

Čaj od kamilice:

U šolju stavite 1 kašiku cvijeta kamilice i prelijte ih sa 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte. Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti ( preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji). Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.
Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Ulje od kamilice:

Posudu od 1L nаpunite cvjetovima kаmilice i prelijte s 1L kvalitetnog baznog ulja (naprimjer maslinovog). Ostavite da stoji dva tjedna, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа nemа ogrаničenjа u dužini terаpije. Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume, bolovа u zglobovimа i temperature. Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme.

Kupka od kamilice:

100 grama kamilice prelijte 1 litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode. Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)