Kafa ili Čaj

Zbog čega više volimo kafu ili čaj? Ukus je djelimično odredžen genetikom, kaže Australska studija objavljena u znanstvenom ćasopisu Nature.

Studija je koristila veliki broj ućesnika čak preko 438 000, a cilj ove studije je bio, da se pokaže da precepcija gorčine utječe na konzumaciju kave ili čaja, kazao je Danijel Liang-Dar Hawang sa sveučilišta u Brisbaneu, koautor studije. U studiji se navodi da osobe koje su osjetljive na gorak okus kafe. Paradoksalno su one koje ju najviše i piju.

Genetika je nešto više izraženija u precepciji okusa gorčine nego kod precepcije oksua slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang

Precepcija okusa je pod uticajem našeg načina života. Iako ljudi po prirodi nevole gorćinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je naučnik, on dalje dodaje da se osobe sa manjom osjetljivosti na gorčinu moći lakše naučiti uživati u ukusu gorke hrane.

Studije je utemeljeno na genetskim podatcima približno 438000. Britanaca koji su sudjelovali u ovom naučnom radu, Studija i njene metode nisu primjenjivane na druge zemlje i kulture.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *